Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките национали се отказват от премии, искат стадион

30 Юни 2014 / 06:06:45  GRReporter
1495 прочитания

В отворено писмо до гръцкия премиер Андонис Самарас футболистите от националния отбор на Гърция заявяват, че се отказват от премиите си от участието в Световното първенство в Бразилия, но настояват да се реши въпроса със спортната им база. “Ние играем за Гърция, а не за пари”, се казва в посланието, подписано от всички 23 национали. До края на 2015 националният отбор има договор с бившата олимпийска база в южното предградие “Агиос Козмас”, но след това тима “остава на улицата”.
    Снощи Гърция загуби след дузпи с 3:5 от отбора на Коста Рика, 1:1 в редовното време и не успя да се класира за четвърт-финалите на Световното първенство в Бразилия. Но и достигането до осминафинали е рекорд за тима на португалеца Фернандо Сантос. 

 

    След 45 минути скучен футбол и резултат 0:0 във второто полувреме играта се оживи, след като капитанът на костариканците Браян Руиз отбеляза първия гол - 1:0 за Коста Рика. Гърците отвърнаха на удара едва в 91-та минута след точно попадение на Папастатопулос - при резултат 1:1 последваха продължения без голове, за да се стигне накрая и до дузпи. За съжаление Фанис Гикас(на снимката) пропусна една и така се оформи крайният резултат 3:5 в полза на Коста Рика.

    “За мене това е тъжен ден, защото вярвах, че ще се класираме. Попречи ни липсата на здрав разум през продълженията. Имахме най-добрите положения, но ги изиграхме неправилно”, заяви веднага след мача треньорът Фернандо Сантос, за когото този сезон е последният начело на националния отбор на Гърция.

    Цялата гръцка преса днес коментира със съжаление резултата от мача не толкова заради пропуснатата дузпа от Гикас, колкото заради пропуснатите възможности по време на 120-те минути игра. “Гордостта ни не може да бъде залагана на рулетка”, пише вестник Етнос. “Довиждане с високо вдигната глава” е заглавието на вестник Нафтемборики. Вестник Катимерини акцентира: “Коленичи на дузпите националният отбор”, а водещото заглавие на новинарския сайт iefimerida.gr е: “Нещастие: Националите пропуснаха дузпа, а с нея и класирането на четвъртфиналите”.

    Мачът Гърция-Коста Рика прикова вниманието и на световната преса, която го определя като “гръцка трагедия” и “костариканска приказка”. Американската телевизия CNN говори за “История на Световното първенствоза Коста Рика”, а британският вестник Daily Mail - “10-те “тикос” избегнаха гръцката трагедия на дузпите”. Друго британско издание The Telegraph пише: “Костариканската приказка продължава и след дузпите”, а специализираното електронно издание Goal.com подчертава ролята на костариканския вратар, който буквално игра за двама, когато отборът му остана с футболист по-малко: “Навас спаси костариканската мечта”. Испанският спортен сайт Sport.es също отдава дължимото на костариканския вратар: “Кейлор Навас прави история и блясъка му освети Коста Рика”.

Категории: Световно първенство по футбол в Бразилия Гърция Коста Рика четвъртфинали изпълнение на дузпи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus