Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките парламентаристи „разклатиха” кабинета на Лукас Пападимос

25 Януари 2012 / 20:01:10  GRReporter
1337 прочитания

В трилър за парламентарната подкрепа на гръцкия кабинет се превърна поименното гласуване на ред членове от гигантския проектозакон на министерството на финансите. В него са включени спешните постановления за прилагането на Средносрочния план за бюджетната стратегия в периода 2012 – 2015. Най-фрапантно бе поведението на депутатите от ПАСОК, 40 от които гласуваха против различни членове от правния текст.

Най-сериозният политически удар бе насочен срещу министъра на здравеопазването Андреас Ловердос, чиято наредба за либерализирането на работното време на аптеките не бе приета. По този начин парламентаристите от ПАСОК игнорираха министъра на финансите Евангелос Венизелос, който ги прикани да подкрепят проектозакона в неговата цялост.

Гласуването се превърна в изтезание за много от министрите, по чиито лица бе повече от видно колко смутени и изнервени бяха. Андреас Ловердос се бе облегнал на ръката си замислен, а Евангелос Венизелос се разхождаше наред-назад, видимо притеснен от хода на процедурата. След края на гласуването той се доближи до преброителите и поиска да се информира за резултата възможно най-бързо. „Кажете ми броя на гласовете. Имаме ли мнозинство или не”, са били неговите думи.

Един след друг „зелените” депутати отговаряха с „не” или „въздържам се” за ключови членове от проектозакона. Между тях бяха постановления за налагането на данъци на работещите на свободна практика, уреждането на финансовите задължения на общините, забраната за сливане на държавни организации, сред които закриването на някои от дъщерните им фирми и уволняването на персонала, орязването на бонусите за Коледа и Великден за пенсионерите на възраст под 60 години, както и либерализирането на работното време на аптеките.

След преброяването на гласовете стана ясно, че са били гласувани всички наредби с изключение на тази за аптеките, понеже от общо 253 депутати са я подкрепили 101, 65 са били против и 87 са се въздържали.

От „синия лагер” също бе отчетена реакция. Реакции предизвикаха отсъствията на депутати от Нова демокрация. Присъстващите на гласуването подкрепиха всички членове и се въздържаха за наредбата за аптеките. Отсъстваха общо 26 депутати. 16 от тях напуснаха залата, след като разбраха, че много от колегите им от ПАСОК ще гласуват против някои наредби и особено в случая на член 6, който въвежда промени в учредяването на адвокатски фирми. Те предпочетоха да напуснат залата и по този начин да спомогнат наредбата да не бъде приета. „В болшинството си те са адвокати и представители на „народната Десница”, заяви техен колега от Нова демокрация.

Отсъстващи имаше и от ПАСОК и първи сред тях бе председателят Георгиос Папандреу, който се намира в Коста Рика за конгреса на Социалистическия Интернационал.

Вотът започна с лоша поличба, поради отказа на министъра на здравеопазването да включи в проектозакона подобрената наредба за работното време на аптеките. В нея се предвиждаше, че фармацевтите, които ще работят повече от определените часове трябва да информират за това фармацевтичните сдружения по места, както и компетентния районен управител. Въпреки реакциите от всички партии с изкючение на ПАСОК, Андреас Ловердос отказа да оттегли наредбата, която според него е позитивна и не вреди на никого”.

Неназовани сътрудници на гръцкия премиер Лукас Пападимос заявиха, че „тази картина е показателна за това колко е трудна борбата с професионалните интереси и колко голямо е тяхното влияние върху депутатите”.

В същото време един след друг едни от основните министри от правителствата на Георгиос Папандреу полагат усилия, за да отхвърлят от себе си отговорността за днешната ситуация в Гърция. Министърът на развитието Михалис Хрисохоидис, който е един от претендентите за лидерското място в ПАСОК заяви в телевизионно предаване, че не е прочел текста на меморандума за икономическа помощ към страната, преди да го подпише. „Не прочетох меморандума. По онова време бях министър за защита на гражданите и бях зает с борбата срещу престъпността и терористичните организации в страната”, заяви той и с това предизвика „лавина” от шеговити и не дотам добронамерени коментари в социалните медии. Неговата колежка и бивш министър на заетостта Лука Кацели пък заяви, че е имала на разположение „само три часа в една съботна сутрин”, за да се запознае с текста на договора с кредиторите на страната. Това обаче в никакъв случай не им беше попречило да го възхваляват до преди няколко месеца. Това, което все още пазят в тайна е защо не са си направили труда да го прочетат, след като са го подписали.  

Категории: Политика парламент вот проектозакон министерство на финансите наредба за работното време на аптеките
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus