Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките търговци възстават срещу евтините китайски стоки

11 Ноември 2009 / 15:11:47  GRReporter
3607 прочитания

Нарастващият брой на китайски магазини и сергии, които заливат местния пазар с ефтини и некачествени стоки и действат извън търговскo–данъчните регулации. Затова Търговската камара на община Пиерия в северна Гърция организира в неделя, на 15 ноември  среща на представители на почти всички търговски сдружения и съюзи от страната, за да се обсъдят методите на прилагане на ефективен контрол върху управлението на чуждестранните магазини на гръцка територия.
    В интервю на вестник “Македония”, председателят на Търговската камара на Пиерия Илиас Хаджихристодулу подчертава, че в търговските среди съществува недоволство поради нелоялната конкуренция от страна на китайските магазини. “В Пиерия малките магазини и предприятия фалират едно след друго, защото не могат да справят с наложените условия на незаконна и нелоялна конкуренция, както и с ниските цени на китайските продукти”, казва Хаджихристодулу и добавя, че поради този факт, в момента много от магазините по цетралните търговски улици на Катерини са пусти.
    Според председателя на съюза китайските търговски обекти често работят без нужните разрешителни и не внасят социални осигуровки. При проведени проверки, често се оказва, че липсвт първични счетоводни документи, които да доказват произхода на стоката и нейната стойност. В проведено проучване от страна на камарата се установи, че само три от общо действащите в област Пиерия петдесет и три китайски търговски обекти има нужните документи за упражняване на търговска дейност.
    Илиас Хаджихристодулу, казва: “Искаме да сме сигурни, че чуждестраните магазини ще работят при равни условия и ще са обект на същите методи на държавен контрол, както местните търговци. В момента наблюдаваме как пазара се залива от стоки със съмнително качество от страни, в които стойността на продукцията е значително по–ниска. Най–голям удър до момента е нанесен върху текстилното производство и облекото, но в последно време се наблюдава и  внасянето на мебели и електрически уреди.” Председателят на Търговската камара на Пиерия Илиас Хаджихристодулу призовава компетентните органи незабавно да обърнат внимание на исканията на гръцките търговци и производители, така че да се възстанови баланса и конкурентноспособността на местния пазар.

Категории: китайски стоки протест на търговциИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus