Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките влогове в Швейцария без данък със задна дата

05 Февруари 2014 / 14:02:02  GRReporter
1035 прочитания

Вчерашната среща между финансовите министри на Гърция Янис Стурнарас и на Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф, посветена на въпроса за облагането със задна дата на влоговете на гръцки граждани в Швейцария, не даде резултат. Преговорите между двете страни продължават вече близо четири години, от март 2010, без да бъде постигнато споразумение. Финансовият министър на Швейцария само посочи в каква посока биха могли да продължат преговорите: «Модели, създадени в миналото за необлагаеми влогове в швейцарски банки, вече се смятат за остарели. Трябва да потърсим други посоки».

«Остарелите модели» от «миналото», посочени от Евелин Видмер-Шлумпф, са договорите, подписани между Швейцария и Великобритания, и Германия. Тези договори предвиждат еднократното облагане с 22% до 35% на влоговете на тези, които искат да останат анонимни, с предварително плащане на част от сумата, която би била събрана. В случая на Великобритания, първа подписала споразумението с Швейцария, сумата достига 500 милиона швейцарски франка, или малко над 400 милиона евро.

Предварително плащане се е предвиждало и за Германия, но то не е направено, тъй като съответният договор е бил отхвърлен от Горната камара на страната (социалдемократите са гласували против).

Обратно на договореното с Великобритания, споразумението на Швейцария с Австрия, влязло в сила на 01. 01. 2013, не предвижда предварително плащане. Въпреки това през първата година от прилагането на споразумението в австрийската хазна са постъпили 700 милиона швейцарски франка, или над 550 милиона евро. Въз основа на тези споразумения, вложителите, които в бъдеще искат да останат анонимни, ще плащат „данък източник“.

Гръцката страна обаче настоява, че е необходимо да има предварително плащане, тъй като иска да покаже някакъв „трофей“ от преговорите с швейцарците.

Финансовите министри на Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и на Гърция Янис Стурнарас

Според източници, този „трофей“ няма как да надхвърли получената от Великобритания сума, и със сигурност не би удовлетворил обществените очаквания в Гърция.

Така или иначе, швейцарската страна показа ясно на Гърция, че няма да има предварително плащане, тъй като това би било много трудно изпълнимо от техническа и политическа гледна точка.

Двустранните споразумения не са приемани с ентусиазъм от всички швейцарци и всичко показва, че за Гърция е неприложим режимът, договорен с Великобритания и Австрия. Тази ситуация се подсилва и от факта, че Швейцария бе принудена от САЩ да подпише на 14 февруари 2013 т.нар. Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), който задължава швейцарските банки от 1 юли 2014 да посочват на американските власти американските граждани, които имат влогове в чужбина.

Противно на общите оценки, обаче, според източници, швейцарското правителство не смята, че след вчерашната среща в Атина „е погребано“ двустранното споразумение за облагането на гръцките влогове от миналото в швейцарските банки. «Разговаряме вече три години и има напредък по отношение на миналото, въпросът обаче е бъдещето», посочи пред вестник „Катимерини“ източник, близък до преговорите.

Двете страни биха могли да постигнат споразумение по отношение на депозитите от миналото за «данък източник» и впоследствие за обмяна на данни в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Швейцария изглежда готова на такава стъпка. «За тези доходи, които се облагат в Гърция...», подчертава обаче друг швейцарски източник, запознат в детайли с преговорите. Това уточнение се отнася за доходи например от корабоплавателна дейност, които представляват голяма част от гръцките депозити в швейцарски банки и ще продължат да бъдат необлагаеми, дори и в случай, че бъде въведен «данък източник».

Евелин Видмер-Шлумпф изрази и волята на швейцарската страна за обмяна на информация по отношение на влоговете от тук нататък, позовавайки се на съответните споразумения между Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и G20. Финансовият министър на Швейцария обаче отхвърли категорично възможността за повтаряне на британския модел данъчно облагане за Гърция. На 15 октомври 2013 Швейцария подписа като 58-а страна договора за административен обмен на данни по силата на споразумението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Да запазва в бъдеще анонимността на вложители, които са укрили данъци в страната си, е вече остаряло и неприемливо от самия ход на събитията.

Във всеки случай, подобна регулация би донесла само негативи на гръцкото правителство от политическа гледна точка. Първо, защото би върнала в страната малко капитали, и второ, би затруднила прилагането на една бъдеща данъчна амнистия, която правителството е предвидило. Освен това, обмяната на информация, която вече се осъществява, би изгонила допълнителни капитали към други страни, представляващи данъчен рай.

 

 

 

Категории: Швейцария гръцки влогове споразумение анонимни вложители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus