Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият Джулиън Асанж

29 Октомври 2012 / 11:10:07  Анастасия Балездрова
3153 прочитания

От петък вечерта, когато списание „Hot doc” се появи по павилионите, публикуването на така наречения „списък на Лагард” и арестът на издателя Костас Ваксеванис се превърнаха в тема номер 1 не само в Гърция, но и на международно ниво.

Журналистът бе заловен в неделя, в 11:00 сутринта, след като прокуратурата издаде заповед да бъде арестуван за нарушаване на закона за защита на личните данни. Минути по-рано той написа в социалната мрежа Twitter адреса, на който се намира в предградието Дросия и информира, че пред къщата се намират около 15 полицаи. „Нека влязат да ме заловят в деня на историческото „Не” на фашизма, като някогашните привърженици на германците”.

Последва нов „туит”, в който Костас Ваксеванис информираше последователите си, че силите на реда са вече в жилището и са готови да го заловят. „Влизат заедно с прокурор. Арестуват ме. Разпространете новината”.

Журналистът бе отведен в Главното полицейско управление на област Атика и след това в съдебния комплекс Евелпидон, след което бе освободен. Днес в 12:00 той ще се яви пред съда за експресно правораздаване, който ще определи датата на процеса срещу журналиста.

Във Facebook веднага бе сформирана  „Група в подкрепа на Костас Ваксеванис”, а пред съда се бяха събрали депутатите от СИРИЗА Рена Дуру, Панайотис Лафазанис и Панайотис Куруплис, както и представители на журналистическия съюз в Атина и Общогръцката асоциация на журналистическите съюзи.

Те призоваха своите членове да се съберат на протест и днес.

 

Костас Ваксеванис пристигна в съда малко преди 12:00. Там вече го очакваха около 100 депутати и привърженици на СИРИЗА, представители на журналистическите асоциации, както и репортери от гръцки и чуждестранни медии.


Той влезе в съдебната зала, където адвокатите му поискаха делото да бъде отложено с няколко дни. Съдът прие искането и така процесът се очаква да се състои в четвъртък, 1 ноември.

Както обясни един от адвокатите и бивш председател на лявата партия Синаспизмос (днешна СИРИЗА) Никос Констандопулос, „поискахме отлагане на процеса, защото Костас Ваксеванис не е извършил престъпление, което може да бъде съдено по експресната процедура. Освен това искаме да изтъкнем истинските политически мащаби на този случай”.

Според  другия адвокат на журналиста, Харис Икономопулос искането за отлагане е свързано и с желанието на някои от участниците в спорния списък да се явят като свидетели на защитата. Той определи като „особено важно за обществения интерес представянето на данни, които не са били разследвани през последните три години”.

На излизане от съда Костас Ваксеванис беше посрещнат с ръкопляскания. В изявленията си пред медиите той посочи: „Тези дни се извършва опит да бъда представен като виновен за публикуването  на лични данни, докато г-н Венизелос е изгубил флашката със списъка в тоалетната. Това е несериозно. През последните две години се опитват да „покрият” този много сериозен въпрос с различни юридически методи и с непрестанно позоваване на законността”.

Журналистът каза, че не е нарушил закона за защита на личните данни и се позова на действията на атинската прокуратура, която преди няколко месеца публикува снимките и имената на проститутки – носители на вируса на СПИН „с цел да бъде защитен общественият интерес”.

Костас Ваксеванис каза, че е публикувал списъка със същата цел. „Освен това бих искал прокуратурата да покаже същата заинтересованост и спрямо вестник „Та неа”, който преди няколко дни представи доходите, които декларират над 100 певци. Тогава не бе започнато никакво следствие. Днес вестникът публикува целия „списък Лагард”, отново без никакви правни последствия”. Минути след разпространението на списанието в павилионите информационният портал zougla.gr публикува списъка, също без никакви последствия за неговия собственик.

Категории: Криминална хроникаПолитикаКостас Ваксеванис списък на Лагард арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus