Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият PSI не е кредитно събитие

01 Март 2012 / 18:03:33  GRReporter
1147 прочитания

Комисията за Европа, Африка и Близкия изток на Международната асоциация за суопове и деривативи единодушно реши, че гръцкият PSI или Private Sector Involvement не е кредитно събитие и следователно няма да бъдат изплатени на притежателите им застраховките срещу фалит CDS. Група кредитори на Гърция се бяха обърнали към институцитята за мнение, след като стана ясно, че гръцкото правителство се готви да задейства клаузите за колективно действие CACs и да задължи всички частни кредитори да опростят 53,5 на сто от номиналната стойност на притежаваните от тях ценни книжа.
    В заседанието на Комисията участваха 15 световни банки и инвестиционни фондове от САЩ и Европа, които единодушно решиха, че гръцкият PSI е доброволен, а не задължителен и че неучастието на Европейската централна банка в него не е кредитно събитие и следователно няма нужда да се изплатят застраховките срещу фалит.
    “Изумен съм от решението на Международната асоциация за суопове и деривативи, че задействането на клаузата за колективно действие не е кредитно събитие. Акот това не е кредитно събитие, не знам какво е”, коментира в Туитър известният финансов журналист и водещ в CNN Ричард Куест. “Здравият разум показва, че Гърция фалира. Време е всички да престанат да се преструват, чее това не е така. Особено банките, които членуват в комисията на Международната асоциация за суопове и деривативи”, коментира още Ричард Куест.

Категории: кредитно събитие фалит на Гърция PSI CDS-застраховки клауза за колективно действие банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus