Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият бизнес иска кабинет

12 Юни 2012 / 15:06:04  Анастасия Балездрова
978 прочитания

„Между 2010 и 2012  бяха закрити около 68 000 компании, а до края на годината се очаква да затворият още десетки хиляди. От поне две години гръцките бизнесмени се опитват да оцелеят в една неравна битка срещу рецесията, липсата на ликвидност, непосилно високите данъци и дилемата „за или против меморандума”, заяви председателят на Атинската индустриално – търговска палата Константинос Михалос.

На дискусия с участието на представители на гръцките партии, организирана от Централния съюз на гръцките индустриално – търговски камари той посочи, че тази дилема е лишена от всякаква същност.

„Това, което искаме е на 18 юни държавата да има правителство, което да гарантира нейното оставане в зоната на общата европейска валута”. Константинос Михалос посочи, че най-сериозният проблем, пред който е изправен днес гръцкият бизнес е несигурността за бъдещето на Гърция.

„Партиите са задължени да ни дадат конкретен отговор”, каза той и подчерта, че „отговорността е вече в ръцете на проевропейските сили, независимо на кое политическо пространство принадлежат. Призоваваме ги да оставят различията си встрани и да се споразумеят за една обща рамка на управление”.

Константинос Михалос заяви, че основната задача на бъдещия гръцки кабинет трябва да бъде предоговарянето на условията на меморандума за икономическа помощ и по-конкретно корекцията на конкретни условия, които задълбочават рецесията и пречат на възстановяването на икономиката. Той предложи също да бъдат ускорени реформите, които вече повече от две години само се дискутират в публичното пространство, без да бъдат приложени реално.

Те са ускоряването на приватизациите и прилагането на програмата за оползотворяването на държавното имущество, което заедно с приватизациите би могло да спомогне за постигането на целите, свързани с бюджета. „Така ще бъде намален и натискът върху доходите на гражданите”, подчерта той.

Другите му препоръки бяха оздравяването на държавната администрация, пълната либерализация на пазарите и професиите и подобряването на бизнес средата с цел привличането на нови инвестиции. „В тези мерки влизат окончателното оформяне на правната рамка във връзка с използването на земята, опростяването на процедурите около учредяването и разширението на фирмите, обединението на законите и ускоряването на процесите на правораздаване.

Той поиска още утвърждаването на стабилна и конкурентна данъчна система. „Не е възможено Гърция да очаква инвестиции в момент, когато облага компаниите с данъци, които са четворно по-високи от тези в съседните ни страни – конкурентки”, подчерта председателят на Атинската индустриално-търговска палата.

В преставянето си представителят на Нова демокрация и някогашен министър на развитието повтори акцентите на Андонис Самарас от икономическата програма на партията и нападна основния партиен опонент – партия СИРИЗА, която обвини в популизъм. „Опасно и неприемливо е да чуваме, че някои от партиите заявяват намерението си да анулират едностранно меморандума за икономическа помощ. Особено опасни са изказванията за национализиране на банките, увеличаването на данъците и прекъсването на всяка бизнес дейност от страна на държавата”, подчерта той.

Димитрис Пападимулис от СИРИЗА вдигна ръкавицата и отбрани позициите на партията си, с което едва ли успокои гръцките бизнесмени.

Представителят на ПАСОК заяви какво трябва да се направи за бизнеса, без изобщо да спомене, че голяма част от грешките са продукт на „зеленото” правителство, а колегата му от Независимите гърци с ограничи с това да опише проблемите и да разпредели отговорността за тях на двете големи партии ПАСОК и Нова демокрация, без обаче да представи някакви конкретни предложения.

В дискусията взеха участие също представители на Комунистическата партия, което се случва за пръв път, както и на Демократичната Левица.

Категории: ИкономикаКомпании криза индустриално-търговски палати политически партии Константинос Михалос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus