Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият футбол в най-голямата си криза

17 Ноември 2014 / 11:11:00  GRReporter
1155 прочитания

Опитът за убийство, както се определя от гръцките медии, срещу съдия от футболното първенство, последвалото прекъсване на провеждането на футболни срещи и загубата на националния отбор в мач с този на Фарьорските острови са повече от красноречиви за положението на гръцкия футбол.

Кризата е толкова тежка, че предизвика поредица от публикации, включително и в германската преса, съобщава гръцкият отдел на “Дойче веле”.

Заглавието на публикацията в електронното издание на вестник Зюддойче цайтунг (Süddeutsche zeitung) е “Фарьорските острови опозориха Гърция”, а в текста се посочва: “На квалификациите за Евро 2016 гръцкият национален отбор бе опозорен. Те загубиха с 0:1 от Фарьорските острови и се намират на опашката на групата си с една точка”.

По подобен начин се отразява новината и в изданието Франкфуртер алгемайне цайтунг (Frankfurter allgemeine zeitung), което отбелязва: “Имаше и по-лоши изпълнения от това на спечелилия Световната купа по футбол отбор на Германия срещу Гибралтар. Гърция – европейският шампион през 2004 се озова на последното място след загубата от Фарьорските острови, чийто отбор бе голямата изненада на мачовете в петък”.

Таблоидът Билд пише: “Най-големият срам за гръцкия футбол досега имаше незабавни последствия. 13 часа след резултата от 0:1 на мача Гърция – Фарьорски острови треньорът Клаудио Раниери бе уволнен. Бившият треньор на Челси бе назначен за наставник на гръцките национали само преди няколко месеца – на 26 юли”.

Спортното списание Kicker описва като “изненада” събитията в шеста група от квалификациите за европейското футболно първенство. “Съвсем неочаквано Фарьорските острови победиха Гърция и дори водят по точки срещу гърците, които само една точка след четири мача преживяват своето Ватерло на европейските квалификации”.

В анализ на германската информационна агенция DPA се описва тежката криза в гръцкия футбол, “която е свързана най-вече с отборите, където властват насилието и корупцията”.

В публикацията се описват събитията около уволнението на Клаудио Раниери, имената на треньорите, за които се твърди, че ще го заместят начело на гръцкия национален отбор по футбол, както и вероятността председателят на Гръцката федерация по футбол Георгиос Сарис да бъде отстранен от поста. “Сарис е смятан за един отговорниците както за неуспешната смяна на треньора на националния отбор, така и за безнадеждното състояние на гръцкия професионален футбол, където отборите са сериозно засегнати от насилието по трибуните и обвиненията за корупция. Последният покзателен за това случай бе нападението срещу бившия съдия към Световната федерация по футбол FIFA Христофорос Зографос. Той бе ранен сериозно от неизвестни до момента лица и транспортиран за лечение в болница”.

Относно обвиненията на президента на футболния клуб “Олимпиакос” Вангелис Маринакис към президента на АЕК Димитрис Мелисанидис за нападението срещу Зографос и факта, че двамата трябва да се явят за показания пред спортния прокурор във вторник, агенцията коментира: “Без никаква съмнение, това няма да спомогне по никакъв начин за поставянето на край на “гражданската война”, която се води от години в гръцкия футбол”.

Категории: Спорт Футбол гръцки национален отбор Фарьорски острови Клаудио Раниери съдия побой криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus