Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият търговски флот възвръща лидерското си място през 2013

05 Септември 2013 / 10:09:01  GRReporter
1654 прочитания

Една от аксиомите в икономиката гласи, че ниските данъци освобождават свободни капитали, които се инвестират в реалната икономика. Това с пълна сила важи за гръцките корабни магнати, които не просто са най-богатите гърци, но и са освободени от всякакви данъци. Така в ръцете им остават много свободни капитали и резултатите са налице. От общо 867 товарни кораби, които за първите 8 месеци на 2013 смениха собствеността си в световен мащаб, 209 са закупени от гърци.
    По данни на посредническата компания  Allied Shipbroking 2013 се очертава като втората най-силна година за световния търговски флот след 2008, когато започна световната финансова криза, а с нея и спадът в световните морски превози. В същото време ако се погледнат капиталите, които са сменили собствениците си от януари до август, 2013 се очертава като най-евтината година за товарните съдове. Цените на търговските кораби са паднали драстично и именно от това са се възползвали гръцките магнати. Не всички, разбира се, само тези, които имат достатъчно пари в брой и доста добри връзки в банковите среди.
    В периода януари-август 2008, който е пиков в развитието на световния търговски флот и служи за сравнение с всички останали години, са се похарчили 26,9 милиарда долара за закупуването на 891 кораби с общ транспортен капацитет 42, 93 милиона dwt (deadweight tonnage - единица мярка, която показва колко голям товар може безопасно да превозва един плавателен съд). За сравнение през първите 8 месеца на 2013 са се продали 867 кораби с обща превозвателна способност 46,84 милиона dwt на стойност едва 10 милиарда долара. Гръцките магнати са се съсредоточили в кораби втора употреба, в отлично състояние и напълно отговарящи на екологичните и технически изисквания на International Marine Organization.
    В гръцки ръце за първите 8 месеца на годината са преминали 209 кораби на обща стойност 2,98 милиарда долара, за същия период на 2008 те за придобили 164 кораби за 7,37 милиарда долара. От януари до август миналата 2012 година гръцките корабособственици са придобили 125 плавателни съда на стойност 2,28 милиарда евро. Т.е. тази година един от всеки 3 долара, похарчени за морски товарни превози в световен мащаб принадлежи на гръцка корабна компания, която е закупила един от всеки четири кораби, които са сменили собствениците си.
    По отношение на видовете кораби, тази година гърците предпочитат танкерите за превозване на насипни товари като цимент, жито, различни видове метали. Те са закупили 109 такива съдове на стойност 1,56 милиарда долара. Следват танкерите-цистерни за превоз на нефт и нефтени продукти. Гърците са закупили 91 такива кораба на стойност 1,09 милиарда долара. На трето място в предпочитанията им са карго корабите за превоз на контейнери. Гърците са закупили 29 плавателни съдове от този вид на стойност 0,32 милиарда долара.
    Интересно е сравнението с китайските бизнесмени, които имат интерес в търговския флот и които в последните години бяха заели лидерска позиция в този бранш. Данните на Allied Shipbroking показват, че през 2013 китайците са се “уморили” и са отстъпили на гърците първото място в търговията на кораби втора употреба.

 

Категории: гръцки корабособственици световен търговски флот танкери карго кораби насипни товари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus