Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият туризъм загуби 600 000 резервации за 10 дни

28 Май 2012 / 11:05:11  GRReporter
2033 прочитания

Туризмът – една от основните движещи сили на гръцката икономика е сериозно засегнат от продължаващата политическа несигурност в страната. По данни на хотелиери и туристически агенции през последните десет дни те са загубили 600 000 от така наречените резервации „в последния момент”, вследствие на лошия имидж на Гърция в чужбина и сценариите за излизането на страната от общата европейска валута. По-конкренто намалението в ритъма на резервациите в района на Пелопонес и островите Корфу и Крит е около 50 на сто, а на Кикладските острови и Халкидическия полуостров – 30 на сто. Подобен е и спадът на резервациите в морския туризъм за месец май.

В същото време немският туроператор – гигант TUI предупреждава клиентите си, които ще посетят това лято Гърция да носят в себе си повече пари в брой, за да нямат проблеми с липсата на ликвидност, до която може да доведе евентуално излизане на страната от еврозоната.

Препоръката на директора на отдела за почивките в Източното Средиземноморие Маркус Брухмилер се помества в електронната страница на туроператора в отговор на въпроси от страна на клиенти. В нея той посочва, че в случай, че Гърция напусне еврото е възможно новата валута да не се разпространи веднага на територията на цялата страна. „Затова е добре да носите със себе си повече евро в брой”, пише представителят на туроператора.

Според текста, ако Гърция се завърне към драхмата, тя ще се девалвира спрямо еврото. Следователно храната, напитките и цените на билетите в музеите и археологичните обекти ще спаднат в сравнение с настоящите. Те пък така или иначе са спаднали с около 10 на сто в сравнение с миналогодишните.

В препоръките също се посочва, че малкото протести, които се проведоха в Атина, по курортните места няма никакви проблеми, нито пък се отчита „каквото и да е лошо отношение към германците”. Дори и в случай на стачка, от TUI твърдят, че са в състояние да обслужат своите клиенти без никакви проблеми.

„Дори Гърция да напусне еврозоната, страната ще продължи да бъде привлекателна ваканционна дестинация”, пише Маркус Брухмилер. И това, защото големите туроператори ще продължат да подписват договори с гръцките си партньори в евро с цел да бъдат избегнати всякакви рискове, заради паричните съотношения, както правят с партньорите си в Турция и Египет.

Той успокоява немските туристи, че дори и да излезе от общата валута, Гърция ще продължи да членува в Европейския съюз, така че немците ще могат да я посещават само с личната си карта без да е необходимо да се снабдят със задгранични паспорти.

Италианските колеги на TUI от туроператора Veratour обаче вече успяха да предизвикат сериозно безпокойство сред гръцките хотелиери. Компанията реши да прекъсне плащанията си към хотелите, с които си сътрудничи в Гърция. Гигантският туроператор обосновава това свое решение с „незабавното напускане на еврозоната”, „решенията на последната среща на G8, „политическата нестабилност”, „предстоящите избори” и изобщо кризата в Гърция.

В писмото си до гръцките хотелиери президентът на Veratour SpA Карло Помпили се позовава на „драматичното понижение на рентабилността на Гърция като дестинация за предстоящото лято”. Той информира, че прекъсва едностранно договорите за ексклузивно сътрудничество, които е подписал със седем хотелиери и посочва: „Няма да можем да внасяме повече суми под формата на капаро, поне докато ситуацията в страната не се изясни и стабилизира. За съжаление събитията през последните седмици, включително и неуспешните избори, в резултат на които международните агенции за кредитен рейтинг понижиха Гърция до категория CCC ни принуждават да си предоставим известно време, за да обсъдим евентуални бъдещи сценарии във връзка с вашата страна”.

Гръцките хотелиери изразиха сериозното си безпокойство за събитията, като се позоваха на информации, според които и други италиански туроператори се готвят да предприемат подобни действия.

Един от получателите на конкретното писмо – собственикът и управител на Kolymbia Beach Hotel в Родос, Дорос Пиеродис заяви, че по непотвърдена информация едностранното прекъсване на плащанията към гръцки хотели е препоръка от страна на италианското правителство към туроператорите в страната. 

Категории: ИкономикаКомпании туризъм туроператори резервации излизане от еврозоната политическа нестабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus