Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият застрахователен пазар е в застой

12 Ноември 2013 / 18:11:55  Анастасия Балездрова
2121 прочитания

„Преди 20 години делът на застрахователния пазар в гръцкия Брутен вътрешен продукт беше 2 на сто при средна стойност за Европа 5,7 на сто. Днес той е едва 2,4 на сто, докато на европейско ниво е стигнал до 7 на сто”, заяви председателят на Асоциацията на застрахователните компании и изпълнителен директор на Eurolife ERB Александрос Саригеоргиу на форума на тема: „Бъдещето на застраховането в Гърция”.

По думите му оборотът на гръцките застрахователни фирми през 2007 е бил 5,5 милиарда евро, докато преценките за 2013 са за 4 милиарда. В същото време през последните няколко години застрахователите отчитат загуби от порядъка на 2,1 милиарда евро, вследствие и на орязването на държавния дълг.

„Пазарът не се разраства и гърците остават неосигурени. В годините преди кризата се стимулираше най-вече държавното осигуряване, но системата вече пропадна и не е в състояние да отговори на изискванията на гражданите. Пред нас стои една огромна възможност, но успехът ни зависи от това доколко вдъхваме доверие”, каза още Саригеоргиу. Той уведоми колегите си, че европейската директива Solvency II, която цели да промени почти изцяло философията на застрахователния надзор. Саригеоргиу посочи, че конкретната директива, както и останалите европейски наредби са необходими на гръцките застрахователи, които ще могат да поправят някои лоши практики и да създадат една коректно действаща система.

Председателят на асоциацията заяви, че гръцките застрахователи вече са започнали дискусия с държавните органи за сътрудничество в областта на осигуряването. „Съществуват много примери за успешно сътрудничество в целия свят. Решенията трябва да бъдат взети бързо, защото прилагането им изисква време, което ние нямаме”, подчерта в заключение той.

Застрахователният пазар действително е в застой, но тенденциите са положителни, заяви главният икономист в Alpha bank Михалис Масуракис. Той каза, че гръцката икономика се намира във фаза на забавяне на рецесията, а от 2014 се очаква подобрение. Според неговите преценки в началото на 2014 тя ще отчете ръст от 1,1 на сто, който през есента на същата година той ще достигне до 1,5 на сто.

„Загубата на работни места е към своя край. Но съвземането на икономиката ще е постепенно и бавно и тя няма да има нищо общо с икономиката, която помним от времето преди кризата. Сега заетостта ще е резултат на конкурентно производство”. Той допълни, че всичко това ще зависи от продължаването и ускоряването на структурните реформи от страна на правителството.

Според Масуракис икономическите показатели показват подобрение във всички индустрии и то се очаква да се засили през следващите месеци. „Тази година ще е първата, в която ще постигнем първичен бюджетен излишък, който ще се стабилизира. Това е резултат от промяната в структурата на макроикономическите показатели”.

Михалис Масуракис посочи още, че увеличението на безработицата вече тече с по-малки темпове и е отчетено подобрение в новите назначения. Във връзка със състоянието на гръцките банки той съобщи, че от тях са били изнесени капитали на стойност 90 милиарда евро. „След орязването на дълга 15 милиарда бяха върнати в банките, като 4 от тях дойдоха от чужди банки. Този процес бе прекъснат и вече тече по-бавно след орязването на депозитите на гражданите в кипърските банки през март тази година”.

Относно застрахователния пазар, неговата прогноза бе, че средата за него ще се подобри през следващите години. За очакванията на застрахователите, че ще поемат част от пенсионното осигуряване икономистът заяви: „Гръцката пенсионна система не бе унищожена, успяхме да я спасим и от тук нататък тя ще бъде устойчива. Затова съветът ми е да изискате изравняване на условията за конкурентност с онези, които важат за други организации, които предоставят същите услуги”, каза Масуракис, визирайки държавните пенсионни фондове.

„Основните причини за свиването на пазара на застраховки са рецесията, която достигна до 25 на сто, безработицата (25 на сто) и намаляването на доходите с около 41 милиарда евро, ако данните, които имаме от института към Синдиката на служителите в частния сектор ГСЕЕ са точни”, каза в представянето си изпълнителният директор на Асоциацията на гръцките застрахователни компании Маргарита Андонаки. Това е довело до намаляване на покупателната способност на гърците с 22 на сто и свиване на средната класа, която е традиционно е най-стабилният клиент на застрахователите.

Според нея от гръцкото общество отсъства съзнание за необходимостта от застраховане. „Намираме се едва на 23-о място в Европа по този показател. А кризата не може да е оправдание, след като в Португалия, където също има криза се наблюдава утрояване на застрахователната дейност”.

„До съвсем скоро процентът на допълнителното финансиране на държавата към осигурителните фондове достигаше до 95 на сто. Този факт действаше негативно на вероятността да предприемем мерки за допълнително осигуряване. Само 15 – 20 на сто от гърците предпочитаха частното осигуряване до съвсем скоро. Мисля, че самата идея не е достатъчно разпространена. Освен това необходимостта от осигуряване липсва напълно от учебния процес и така не може да се създаде такова съзнание”.

Категории: ИкономикаПазари частни застрахователни компании осигуряване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus