Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото PSI като Светата инквизиция

24 Февруари 2012 / 17:02:24  GRReporter
1277 прочитания

“Гръцкото PSI - Private Sector Involvement е толкова доброволно, колкото и изповедите пред испанската Света инквизиция”. Признанието принадлежи не на някой друг, а на Мартин Блесинг, ръководителят на германската Commerzbank. В деня, в който правителство обявява официално предложението си към частните кредитори за отписването на гръцкия дълг големите чуждестранни банки и застрахователни компании подхождат неохотно, но отговорно към процедурата за обмяна на гръцките ценни книжа. Големите частни кредитори я схващат като необходима, но малките кредитори искат да бъдат изключени от нея.
    Мартин Блесинг открито изразява несъгласието си процедурата по PSI да не включва облигациите, които притежава Европейската централна банка и които са на стойност 55 милиарда евро. Commerzbank, която е втората най-голяма германска банка губи 1,1 милиарда евро от гръцкия дълг само за последното тримесечие на 2011. Royal Bank of Scotland губи 1,7 милиарда евро на година, а Credit Agricole, третата най-голяма френска банка губи 220 милиона евро на четиримесечие от инвестициите й в гръцки ценни книжа. Тя е собственик на гръцката банка Емборики и е особено натоварена с гръцки облигации.
    Загуби от гръцкия дълг декларират и белгийската финансова група Dexia, както и застрахователният гигант Allianz. Както обясни на 21 февруари президентът на Дойчебанк Йозеф Акерман банките се съгласиха да отпишат огромна част от гръцкия дълг, за да избегнат хаотичния фалит на страната, който би имал много по-катастрофални последици за световната финансова система от фалита на Lehman Brothers през 2008. А според Мартин Блесинг задействането на калузите за колективно действие CACs е част от постигнатата договореност. В интервю за агенция Ройтерс той заявява, че банката му е разработила план за действие при окончателен фалит на Гърция или разпадане на еврозоната.
    Не на това мнение са индивидуалните инвеститори, които чрез Guillame Prache, главен секретар на организацията им Euroshareholders се обръщат официално към премиера Лукас Пападимос с искането да бъдат изключени от “доброволната” обмяна на гръцките облигации. Euroshareholders е организация на 30 страни от Европа, в която членуват индивидуални акционери и инвеститори, включително и от Гърция и България. “Вярваме, че е изключително несправедливо индивидуалните инвеститори да бъдат третирани по един и същ начин както големите банкови колоси, тъй като ние дори не участвахме в преговорите, а загубите ни не се приспадат от данъците, които плащаме”, заявява в откритото си писмо до Пападимос Guillame Prache. “настоявам да изключите индивидуалните инвеститори от задължителното отписване на гръцкия дълг или поне да им осигурите възможността да приспаднат загубите си от данъците, които плащат”, се казва още в писмото.
       Въпреки всички проблеми около гръцкото PSI атинската борса приключи деня с печалба като индексът й отбеляза ръст от 0,42 на сто. Индексът на едрия капитал отбеляза ръст от 0,67 на сто, на средния от 0,11 на сто, а дребният капитал отчита загуби от 1,60 на сто. Изненадващо банките отбелязват значителен ръст на акциите с 2,12 на сто. Акциите на Националната банка на Гърция поскъпнаха с 3,90 на сто, на Банката на Кипър с 2,55 на сто и на Eurobank EFG с 1,92 на сто.

Категории: PSI Guillame Prache Euroshareholders гръцки дълг отписване банки застрахователни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus