Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос с домейна на гръцкото председателство на Европейския съюз

10 Декември 2013 / 19:12:47  Анастасия Балездрова
886 прочитания

Костис Лимбуридис е един от най-активните коментатори в гръцките електронни и някои традиционни медии. Член е на либералната партия Драси, по образование е юрист, а по професия -  мениджър в областта на развитието на бизнеса. В началото на годината GRReporter представи негов анализ за последствията от орязването на външния дълг на Гърция за местните банки. Този път обаче не представяме някой от коментарите му за политическата и икономическата ситуация в Гърция, а личната му перипетия със съдебните власти, която бе предизвикана от престъпното нехайство на правителството да си подсигури навреме домейна за ротационното председателство в Европейския съюз.

През 2005 той купил домейна eu2014.gr, следвайки всички законни процедури за това. Започнал да публикува в него различни статии, някои от които са били критични към гръцкото правителство. Но всичко това е вече минало. Осем години по-късно и само месец преди поемането на ротационното председателство гръцкото правителство решава, че домейнът му принадлежи и използва всички възможни начини, за да заглуши сайта на Лимбуридис.

„Знаех, че през 2014 Гърция ще бъде ротационен председател на Европейския съюз и предположих, че сайтът ще има голям трафик. Видях, че домейнът е свободен и го купих. Тогава нямах никакви проблеми с процедурата и Гръцката комисия по телекомуникации и пощи одобри закупуването на името. Проблемите започнаха сега, месец преди поемането на председателството на ЕС”.

Той получил призовка да се яви в съда, защото гръцката държава е внесла иск за обезпечителни мерки срещу него с обосновката, че домейнът му принадлежи неправомерно. Но впоследствие се оказва, че не името, а съдържанието на сайта е раздразнило управляващите.

Текстовете, които Костис Лимбуридис публикувал в сайта съдържали критика за решенията  на гръцкото правителство. „В съда защитничката на държавата заяви, че основният проблем са материалите, които публикувам за Гърция и Европейския съюз, защото предизвиквали объркване у читателите и те биха могли да ги приемат за позиции на гръцкото правителство.

Лично аз смятам този аргумент за доста глупав. Но в края на изказването си тя призна всъщност къде е проблемът. Каза, че ако съдържанието на сайта беше различно държавата нямаше да има никакъв проблем. Т.е., че проблемът е в това, което пиша”.

Въпреки това съдът не е удовлетворил искането на държавата домейнът да му бъде отнет до края на гръцкото председателство. „Това, което поискаха съдиите от мен бе да не пиша в сайта до 7 януари, когато ще бъде разгледан искът на държавата”.

Но в същия ден Лимбуридис станал получател и на друго решение – това на Комисията по комуникации и пощи. Причината била искане от страна на министерството на външните работи домейнът да бъде отнет от неговия законен собственик. В резултат на това сайтът бил спрян, а Костис Лимбуридис призован да даде обяснения на 11 декември.

„Аргументацията на комисията не е много по-различна от тази на защитничката на държавата. От една страна приемат правилото, че който заеме пръв даден домейн има право да го ползва. Но от друга твърдят, че законният интерес на държавата е по-голям от моя. Логиката им е, че аз нямам някаква връзка с този домейн, докато министерството на външните работи е използвал домейна eu2003.gr по време на предишното председателство”.

Всъщност това не е първият случай, в който гражданин на страната, която поема председателството на ЕС успява да ангажира домейн преди държавните органи да се сетят за това. „През 2003 в Италия един блогър бе заел домейна eu2003.it. Според вестниците тогавашният премиер Силвио Берлускони е поискал да го откупи, но блогърът искал огромна сума. В крайна сметка италианското правителство създало нов домейн – ueitalia2003.it, който не напомня с нищо тези на останалите председателства. През цялото си председателство италианското правителство е използвало този домейн, а блогърът – другия и в него публикувал много остро премиера и кабинета. Написах това в личния си профил във Фейсбук, за да покажа, че една цивилизована и правова западна държава не си е и помислила да принуди собственика на домейна да й го преотстъпи, а е намерила алтернатива, без да налага нищо ”, разказва Лимбуридис.

Но перипетиите за него не свършат до тук. От Комисията по телекомуникации и пощи са му препратили документ, издаден от Службата за борба с електронното престъпление на гръцката полиция. „В него пише, че очевидната цел на домейна е дискредитирането на гръцката държава и нейните институции. Т.е. гръцката полиция, която иначе е отговорна да следи за спазването на реда ме вини за нещо, което не съм направил. Аз не съм дискредитирал. Единственото, което правех бе да препубликувам статии от пресата. Целта ми, както пишех и в самия сайт бе да критикувам добронамерено, за да предизвикам подобрение в практиките и страната да се доближим повече до европейските норми”.

Костис Лимбуридис казва, че не очаква позитивен край на историята в Гърция. „Тук много неща се припокриват. Един държавен орган – Комисията по телекомуникации и пощи е призована да реши спор между гражданин и гръцката държава. Не мисля, че вероятността да бъде обективна е особено голяма. Колкото до съда, не смятам, че аргументацията на ответната страна е достатъчна. Но пък мисля, че съдът няма да рискува като издаде решение в ущърб на държавата”. При подобен развой на събитията той възнамерява да се обърне към Европейския съд за правата на човека, където ще подаде иск за налагане на цензура.

След закриването на домейна eu2014.gr съдържанието на сайта е преместено на адреса eu2014gr.wordpress.com.

Категории: Политика гръцко председателство Европейски съюз домейн eu2014.gr Костис Лимбуридис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus