Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Хиляди християни ще почетат празника на Голяма Богородица

13 Август 2009 / 18:08:43  GRReporter
1140 прочитания

На този ден църквата почита света Богородица като покровителка на семейството, майчинството и жените

Православна Гърция ще почете на 15 август, деня на Голяма Богородица, който е един от най - важните църковни празници след Рождество и Възкресение. На специално тържество премиера Костас Караманлис ще изпрати своя представител, министъра на Македония Ставрос Калафатис. Други специални гости са Архиепископа на Атина, Иероним, висши духовници, представители на властта и културният свят на Гърция.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка. На шейсет и четири годишна възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след три дни духът ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й.

Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с три дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от дванайстетте големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като - Рождество Христово" (25 декември), отчасти „Богоявление" (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария - „Рождество Богородично" (8 септември), „Въведение Богородично"(Ден на християнското семейство - 21 ноември) и „Успение Богородично" (15 август).

Диляна Иванова

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus