Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди искат да им се осребрят застраховките „Живот” заради кризата

08 Септември 2010 / 11:09:41  GRReporter
1927 прочитания

Хиляди хора са задвижили процедури, за да им се осребрят застраховките „Живот” от частните застрахователни компании, за да изнамерят пари в кеш и да покрият финансовите си задължения. През първата половина на годината обезщетенията, които са изплатили застрахователните компании възлизат на 363 млн. евро, което е с 10,3% повече в сравнение с миналата година, според репортаж на вестник „Вима”. Според законодателството застрахователните компании са длъжни в период от един месец да внесат парите на застрахования, които е поискал, за да си откупи застраховката.

Прогнозите според източници на вестник „Вима” са, че тази тенденция за изкупуване на застраховките „Живот” ще се засили в следващите месеци, което със сигурност ще обтегне още повече положението с парите в наличност на застрахователните компании, които имат проблеми така или иначе заради икономическата криза.

Въпреки това според данни на Комисията за надзор над частното застраховане цялостно са се увеличили минимално приходите от сключени договори за застраховки тази година в сравнение с миналата. Леко увеличение има на сключваните застраховки за автомобили със 7,82% през първата половин година на 2010 г. и от 70 млн. евро за периода от януари до юни 2009 г. приходите са скочили на 808,9 млн. евро. За разлика от това са паднали приходите от застраховките „Живот” с 2,67%, като са достигнали 1, 196 млрд. евро тази година в сравнение с 1, 229 млрд. евро през 2009 г.

Във връзка със застрахователните компании, не трябва да пропуснем, че за тази седмица беше обявено, че ще бъде публикуван списъка с имената на пострадалите от фалита на гиганта „Аспис Прониа”. Според репортаж на вестник „Имерисиа” в списъка съществуват 200 000 застрахователни договори „Живот”, а имуществото на компанията се оценява на около 200-250 млн. евро. Списъкът на застрахованите се очаква все още да бъде публикуван и да е налице в офисите на фирмата, но и качена на сайта на Комисията за надзор над частното застраховане, така че ако има някакъв пропуск това да се прецени навреме заради обезщетенията, които компанията трябва да изплати. Впоследствие ще бъде даден срок от три месеца, за да бъдат внесени възражения в съда от застрахованите. Надеждата е съдебната процедура да приключи бързо и да бъдат изплатени обезщетенията. Страховете са, че ако се проточи съдебната процедура и бъдат генерализирани възраженията и правните искания съществува опасност да бъдат блокирани капитали за обезщетения на договорите и на болничните фактури, докато не бъдат издадени съдебните решения.

 

Категории: Актуално застраховки живот застрахователни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus