Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди руски туристи блокирани в Гърция

05 Август 2014 / 14:08:30  GRReporter
1127 прочитания

В рамките на няколко дни в Русия фалираха два туроператора, които се очакваше да доведат в Гърция хиляди туристи. В същото време в страната останаха блокирани около 10 000 туристи.

Дни след фалита на големия туроператор Labirint несъстоятелност обяви и по-малката компания Intaer, в която 10 000 туристи бяха резервирали почивката си в Гърция. Фалитът бе анонсиран с кратко съобщение в сайта на туроператора, според който той прекъсва дейността си от 5 август.

Според представители на други руски туроператори фалитът на Intaer е бил предизвикан от този на Labirint, тъй като по-малката компания откупувала самолетни билети от по-голямата. По този начин, вследствие на фалита на Labirint от Intaer не са могли да платят за знгажираните самолетни места и затова компанията се принудила да прекъсне дейността си.

Представители на гръцкия туристически бизнес смятат, че намиращите се в момента в Гърция клиенти на фалиралия туроператор са около 500 души и са концентрирани най-вече в Корфу, Родос и Крит. Източници от руския пазар твърдят, че гаранционните писма на Intaer са на стойност от около 30 милиона рубли, които възлизат на около един милион евро. Застрахователното дружество, което си сътрудничи с туроператора се смята за особено стабилно в Русия, но сумата е много ниска, за да покрие разходите на всички негови клиенти.

Фалитът на големия туроператор Labirint предизвика мобилизация в гръцката туристическа индустрия. Основната причина за него бяха финансовите затруднения, последвали фалита на компанията – собственик на туроператора Ideal – Tour. Нейните задължения към момента възлизат на 31 милиона евро.

Според различни преценки, между 15 и 20 000 клиенти на Labirint се намират в чужбина, а общият брой на руснаците, резервирали почивки в различни страни до края на септември е 200 000 души. От Асоциацията на гръцките туристически компании съобщиха, че в Гърция се намират между 8 и 10 000 клиенти на туроператора. Председателят на асоциацията Андреас Андреадис посочи, че туристите ще продължат ваканцията си в страната без проблеми, тъй като разходите ще бъдат платени от застрахователна организация към руското правителство. Тя се очаква да им изплати и полагаемите се обезщетения. Според Андреадис гръцките бизнесмени от туристическия сектор също ще бъдат обезщетени от организацията. Той препоръча на хотелиерите да запазят самообладание и да не прибягват към спонтанни реакции, които биха навредили на имиджа на Гърция в разгара на туристическия сезон.

В същото време се проведе съвещание в министерството на туризма с цел да бъде приет план за действие във връзка с фалита и най-вече с във връзка с осемте хиляди руски туристи, които са резервирали ваканция в Гърция чрез конкретния туроператор.

В изявленията си след края на съвещанието министърът на туризма Олга Кефалояни посочи, че до момента гръцкият туристически пазар гарантира престоя на туристите, както и завръщането им в Русия. По думите й фалитът на двата туроператора не се очаква да засегне гръцкия туризъм, тъй като посетителите от Русия правят резервации в други туроператори. 

Категории: ИкономикаКомпании туроператор Русия фалит туристи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus