Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хлебарниците и сладкарниците в Солун процъфтяват

17 Ноември 2014 / 18:11:33  GRReporter
1250 прочитания

Издръжливост спрямо кризата показват хлебарниците и сладкарниците в Солун, тъй като солунчани изглежда трудно се разделят с хляба, хлебните изделия и сладкишите.

Хлебопроизводството е отрасъл, който традиционно издържа в периоди на икономически трудности, тъй като хлябът се смята за основна потребителска стока. Същото важи и за закуските (сандвичи, банички и др.), заместващи все по-често обяда на работещите, които вече по цял ден са извън дома. В стремежа си да привлекат още повече клиенти не са малко хлебарниците, които добавят и предлагането на кафе към предоставяните от тях услуги.

Едновременно с това те водят истинска ценова „битка“, за да оцелеят на пазара.

Както става ясно от данните в Регистъра на солунската Търговско-промишлена палата, от 2010 до 2013 на мястото на всяка затворила хлебарница или сладкарница се е появявала нова.

Ако направим една ретроспекция на последните пет години (2010-2014), ще установим, че работа са започнали общо 204 хлебарници и сладкарници, а са затворили общо 245 фирми от бранша. Трябва да се отбележи, че сред затворилите има компании, развивали дългогодишна дейност, като някои от тях са стартирали бизнеса си през 70-те години на миналия век. Има, разбира се, и случаи на фирми, прекратили своята дейност преди да са навършили една година.

Положителна година е 2013

От последните 5 години 2013 е годината с най-положителни резултати за бранша, що се отнася да откриваните и закривани компании. По-конкретно, 54 нови компании са прибавени през 2013 към актива на солунската Търговско-промишлена палата, срещу 53, прекратили своята дейност. През 2013 кепенците са спуснали доста компании, започнали дейност през 90-те години на миналия век, като е имало случай с хлебарница, затворила преди да навърши три месеца, както и хлебарски цехове, затворили преди да навършат една година.

Ако се върнем към 2010, виждаме, че 48 компании в бранша са започнали активна дейност, а 47 са прекратили функционирането си. През 2011 40 компании са стартирали своя бизнес, а 49 са прекратили дейност. През 2012 са открити 44 и са закрити 49 фирми.

При всички случаи обаче, въпреки факта, че все повече потребители ограничават количествата на стоките, които купуват от хлебарниците и сладкарниците, както показват данните на солунската Търговско-промишлена палата, въпросният бранш е един от малкото, които поддържат равновесие между откриваните и закривани компании.

Различна е картината през настоящата година, тъй като от месец януари до края на октомври 2014 работа са започнали 18 хлебарници и сладкарници, докато преустановилите своята дейност са почти тройно повече – 47. Трябва да се отбележи, че през настоящата година повечето компании, прекратили своята дейност, са стартирали бизнеса си през 2000.

«Данните от настоящата година вероятно показват степента на насищане в конкретния отрасъл. Не са малко местата, където хлебарниците или сладкарниците отварят една след друга. Въпросът е фирмите, които започват дейност, да продължат да се развиват, а не да са спасение за извънредни случаи», коментира председателят на солунската Търговско-промишлена палата Панайотис Пападопулос, подчертавайки, че при всички случаи е особено приятен фактът, че браншът като цяло, въпреки проблемите и спада в оборотите, продължава да се държи.

 

 

 

Категории: хлебарници сладкарници закрити компании солунска Търговско промишлена палата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus