Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Холивудската актриса Рита Уилсън преоткрива балканските си корени

02 Април 2012 / 12:04:16  GRReporter
5121 прочитания

Историята на размирните Балкани, в които политически интереси, религиозни различия и обществени обрати преобладават в периода на втората световна война е декорът, на който се разиграва живота на Хасан Ибрахимов – баща на холивудската актриса и продуцент Рита Уилсън позната също като жена на Том Ханкс.

Две години след смъртта на баща си, тя иска да намери предисторията на неговия живот в Америка и да разбере какъв човек е бил той, какъв живот е водил и какво го е накарало да напусне родната си земя и да се пресели в Щатите. Историята, която се разкрива пред нея не само показва, че е тясно свързана с Гърция и с България, но е и пример за съдбата на десетки хиляди души, които през 40-те и 50-те години на двадесети век са попаднали под желязната ръка на тоталитарния режим и са минали през затвор, мъчения и трудови лагери.

Личната история на Хасан Ибрахимов, бащата на Рита преди да се прекръсти на Алан Уилсън през 60-те години на миналия век е била загадка за неговото семейство. Предаването “Кой си мислиш, че си?” (Who Do You Think You Are?) разкрива историята на Хасан, който е роден през 1920 в малкото селце Орео в билзост до гръцкия град Ксанти. Телевизионното предаване по NBC се заема да издири следите, които той е оставил, за да разкрие живота му преди 30-годишна възраст. Данните сочат, че той се е борил с превратностите на Балканите в епохата на преди и следвоенния период, за да започне нов живот в Щатите през 1949.

Рита Уилсън признава още в началото на предаването, че знае много малко за историята на баща си като момче и млад мъж. Чувала е, че той е изкарал няколко години в работен лагер в България, но както самата казва, тя не знае какво означава това и не може да си представи условията, при които подобни лагери съществуват.

Нейното проучване започва от селцето Орео, където с помощта на преводач тя намира родната къща на баща си и негови братовчеди, който са гръцки мюсюлмани. Те разказват, че когато Хасан е бил приблизително на 10 години семейството се преселва в Смолян, България. Там Рита се среща с историк, който й показва документи как баща й е бил обявен за “годен” да служи в българската армия през 1941 година, когато войската е окупирала Ксанти. Инцидент с кражба на пет лева и бутилки за вода води до присъда и затвор за Хасан, който бива освободен след около две години.

Той напуска Смолян и се преселва в Пловдив, където се жени за млада жена на има Алисия и два месеца по–късно им се ражда син. Животът не е благосклонен към тях и три дни след раждането на малкия Емил, както кръщават бебето майката умира. Същата съдба спохожда и детето три месеца по-късно. Това са събития, за които американското семейство Уилсън никога не е знаело. Рита приема новината, че баща й е имал семейство в България с такава трагична съдба много прочувствено и не може да сдържи сълзите си.

След като Хасан губи всичко, което обича, напуска Пловдив и заминава за София. Там специалните служби започват да го следят, защото установяват, че иска да напусне комунистическа България. Прави опит за бягство през българо-турската граница, но бива заловен и изпратен в трудовия лагер за политически затворници. След около две години, Хасан успява да избяга и никога повече не се връща в България.

“След това пътуване чувствам, че познавам моя баща много по-добре”, заявява в края на филма Рита. Тя стой в малкия апартамент на своя чичо в Смолян, който й предава единственото писмо от баща й след като заминал за Америка. В него той описва новия си живот и казва, че е намерил своя рай на земята. 

 

Категории: Медийни вести Рита Уилсън Хасан Ибрахимов Том Ханкс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus