Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хомеопатията – пациентите са „за”, а докторите се въздържат

26 Април 2010 / 14:04:05  GRReporter
1213 прочитания

Около 2 милиона гърци се изчислява, че поне веднъж са ползвали услугите на лекар-хомеопат, но въпреки това учените са все още резервирани спрямо резултатите от този вид лечение. Освен това не съществува закон, който да я забранява или да позволява практикуването на хомеопатично лечение.

Според експертите в тази област, хомеопатията може да излекува множество болести срещу относително ниско заплащане за пациента, но и за здравните каси (които в момента не я признават). От друга страна, представителите на класическата медицина считат, че много от флакончетата, които раздават техните колеги хомеопати са плацебо или вода със захар и положителните резултати се дължат единствено на самоубеждението.

Дебатът за това дали има резултати от лечението чрез хомеопатия не е нов, но се разпали наново преди няколко седмици, когато британски депутати, които участват в Комисията за здравето поискаха от правителството на Гордън Браун да ореже всички субсидии за изследвания свързани с хомеопатията, защото няма никакви резултати от такова лечение.

Въпреки това този вид терапия има своите верни последователи – повече от 100 милиона европейци са посетили поне веднъж в живота си доктор-хомеопат. Допреди пет години броят на гърците посетли кабинетите на хомеопати беше 1 млн. „Може би тази бройка вече се е удвоила” казва за вестник „Вима” председателят на Дружеството за хомеопатична медицина К. Цитинидис.

През последните години в Гърция кабинетите на хомеопатите изникват като гъби, въпреки че съответно законодателство не съществува. Тази дупка в законодателството позволява паралелно с кабинетите да функционират и центрове, където не работят доктори, а професионалисти, които наричат себе си хомеопатици. И въпреки че тази специалност не е удостоверена, д-р Спирос Кивелос приема своите пациенти в хомеопатичния си кабинет, който е отворен всяка сряда в атинската болница „Г. Гениматас” вече шест години. „Повечето заболявания могат да бъдат излекувани преди да достигнат до стадий на хронично заболяване” казва д-р Кивелос.

Що се отнася до резултатите от хомеопатичното лечение класическите доктори признават, че са резервирани. „Считаме, че това е медицина, която допълва класическата и може да се прилага при определени заболявания” заявява председателят на Лекарския съюз в Гърция Емануил Калокеринос.

Категории: Здраве хомеопатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus