Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хрисохоидис се заема с оправянето на центъра на Атина

15 Юли 2010 / 10:07:09  GRReporter
1636 прочитания

Иновационни предложения за подобрението на качеството на живот в Атина и за сигурността на жителите и посетителите включва планът на работния екип организиран под ръководството на министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис и заместник министъра Спирос Вуяс.

Докладът озаглавен „Действие за Атина”ще бъде представен в следващите дни на министерски съвет, за да бъдат взети необходимите решения и да се пристъпи към действие. Той включва седем основни насоки свързани с търговията на черно, имигрантите без документи, функционирането на магазините, разпространението на наркотици, проституцията, бездомните и необитаваните сгради.

Както се отбелязва в доклада „това води до създаването на една криминализирана среда, която вече е взела измерения на хуманитарна криза, а също така благоприятства за разпространението на ксенофобски и расистки схващания.”

 

Наркотици

Броят на наркодилърите и наркоманите в определена част от центъра на Атина всеки ден достига до 2 500 души. В Квартал Екзархия се намира центъра ОКАНА, който се занимава с прилагането на програми за наркозависимите като лечение с метадон и се счита, че поради факта, че наоколо се събират тези хора това увеличава и броя на дилърите и улеснява разпространението на наркотиците. Затова едно от предложенията е функциите на този център да се преместят към болниците. Освен това е направено предложение да бъдат дадени три помещения извън тази „проблемна” зона, в които да се правят консултации и да помагат на наркозависими възрастни, младежи и чужденци и да ги препращат към програмите за лечение към КЕТЕА, както и да започне цикъл от семинари за полицаите как да се държат с наркозависимите.

 

Търговия на черно

Най-вече се практикува от чужденци, които продават стоки „ментета” на маркови чанти и дрехи. Предложението е полицията да регистрира броя на всички продавачи на улиците и техния статус. Да се използва програмата scanner на Frontex в Патра и Игуменица, така че да се проследи пътя на стоките при влизането им в Гърция. Да се подсили контрола над китайските магазини, тъй като е установено, че са извор на стоки без „идентичност.” Да се установят места в кварталите за мултикултурни пазари в Атина и в други райони по модела на Camden market в Лондон. На тези пазари няма да се продават незаконни стоки, а само законно внесени и саморъчно направени. Алтернативното предложение е конфискуваните стоки, които са незаконно внесени да не се унищожават, а да се раздават на социално слабите.

 

Имигранти без документи

Повечето имигранти в страната са без документи и не могат по различни причини да се завърнат обратно в родината си, затова те трябва да бъдат регистрирани. Трябва да бъдат открити собствениците на апартаменти, които дават под наем собствеността си на чужденците без законни процедури и съответно не плащат данъци. Трябва да се проучи предложението за законово уреждане за тези, които живеят в Гърция и да бъдат открити съществуващите работни места, които могат да бъдат запълнени от имигрантите, например в земеделието.

 

Кафе-барове

В центъра на Атина има 18 500 барове, от които 2 500 са в историческия център и от тях около 200-250 са без право за работа. Предложението е Министерство на околната среда да каже за какво може да бъде използвана земята във всеки квартал и да се подготви наредба, така че да бъдат ясно формулирани функциите на полицията.

 

Напуснати сгради

Доста от старите сгради, но и сгради, които са собственост на държавата са изоставени и често в тях се нанасят наркомани и имигранти. Много от сградите се дават под наем на чужденци по незаконен път, а по-късно са обявени за изоставени. Техните собственици не се грижат за сградите и те се превръщат огнища на зарази. Предложението е да бъдат записани данните на собствениците на изоставени стари сгради, но и на всички, които дават под наем незаконно на чужденци имотите си и не плащат данъци. Да бъде приложена програмата „Атина 2014” на Министерство на околната среда и да се развият политики, за да могат тези сгради да станат отново обитаеми, а ако не, то да бъдат използвани като културни центрове.

 

Бездомници

Съществуват около 250 места, където могат да бъдат забелязани бездомници. Те трябва да бъдат регистрирани и да се създаде база от данни с техния профил. Необходимо е да се създаде държавен приют за възрастни ххора и да се действа за интегрирането на бившите затворници в обществото, така че да не попадат на улицата бездомни. Да се създадат убежища са пренощуване на скитниците и да се приложи модела one-euro job на Германия, който е за безработни и хора без приходи. За тези които са записани в службата за социално слаби трябва да се подготви начин, за да имат възможност за работа към общината като чистачи на улиците, за което ще печелят по 1-2 евро на час без да губят правото си за социална помощ.

 

Проституция

След 1999 г. повечето публични домове са загубили разрешителните си за дейност в резултат на което в момента в Атина функционират 230 публични домове, от които само три са с разрешително и още два са подали документи. Освен това държавата плаща 380 000 евро за медицински прегледи, а 2000 жени, които упражняват най-старата професия на света са с разрешително и си плащат осигуровки. Предложението е да се оправи закона и да се промени закона като се съкрати позволеното разстояние за функционирането на публичните домове до черкви, училища, детски площадки и т.н., както и да се премисли върху предложението да се дават разрешителни за упражнение на професията от проститутките извън домовете.

 

 

Категории: Общество Атина център
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus