Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христос Мегалу: Автономното развитие на Eurobank е предопределено

29 Юни 2013 / 10:06:15  GRReporter
1151 прочитания

Новият изпълнителен директор на Eurobank  Христос Мегалу се обърна с писмо към служителите на банката при встъпването си в длъжност. В него той подчертава, че автономното развитие на банката е предопределено. „Целта на всички нас е Eurobank да участва автономно и динамично, като един от четирите основни участници в стратегическото преструктуриране на гръцката банкова система и да се върне в частния сектор възможно най-бързо” казва той в писмото. Това, подчертава той, е отразено и в изявлението на Фонда за финансова стабилност на Общото събрание на акционерите на банката, според което „Eurobank ще остане административно независима, имайки пълната подкрепа на основния си акционер, с цел да се върне възможно най-скоро в частния сектор”.  Що се отнася до частния характер, Мегалу подчертава, че това е ДНК-то на банката и добавя, че всички трябва да работят в това направление в следващия период осъществявайки бизнес плана за привличане на частни капитали. Христос Мегалу отбелязва също необходимостта банката да се концентрира върху клиентите, а целта е банката да се върне на върха, като продължение на 22-годишната й работа.

Междувременно, започна следващият етап от преструктурирането на банковата система и след приключването на рекапитализацията на добрите банки дойде редът на Пощенската каса и Proton Bank, а Eurobank ще присъства официално, след като Христос Мегалу сложи край на сценариите за „размразяването” на сливането с Националната банка.

За Пощенската каса се смята за сигурен интересът на три от четирите добри банки- Националната банка, Alpha Bank, и Eurobank. През първата фаза заинтересованите ще бъдат поканени да се информират за икономическите данни, така че да подадат оферти по-нататък. Целта е продажбата да приключи до края на юли

Много сериозен е интересът на Alpha Bank, която подготвя участието си отдавна, силен интерес показва и Националната банка. Христос Мегалу от Eurobank  също обяви, че банката ще се намеси динамично в преструктурирането на банковата система.

Фондът за финансова стабилност чрез Goldman Sachs, които са икономическите му съветници, проучва и вероятния интерес от чужбина, но главните интереси са на гръцкия пазара, тъй като новата Пощенска каса може да даде сериозно предимство. След намаляването на персонала банката е „чиста” и има влогове в размер на 11 милиарда евро. Активите са 13,7 милиарда евро. Програмата за доброволно прекратяване на служебните правоотношения приключва на 4 юли  и се отнася до 700 служители, и според информациите много служители проявяват интерес към нея.

По същата програма, до края на юли, ще се осъществи и продажбата на новата банка Proton, за която се очаква интерес първоначално да прояви само Eurobank. Консултант на Фонда за финансова стабилност в случая е  Rothchild . Банката има влогове в размер на 1 милиард евро.

Продажбата на двете банки, които са под пълния контрол на Фонда за финансова стабилност е заложена в изискванията на тройката в меморандума, за да може в държавната хазна да постъпят капитали. В тези рамки ще е и новата приватизация на Eurobank , с привличане на стратегически инвеститори до октомври.

Категории: Eurobank Proton Bank Пощенска каса преструктуриране продажба приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus