Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христос Мегалу оглавява Eurobank

25 Юни 2013 / 20:06:41  GRReporter
1365 прочитания

Новият управителен директор на Eurobank е Христос Мегалу, който до скоро беше заместник-председателя на отдела Investment Banking на Credit Suisse североизточна Европа.

За неизпълнителен директор на банката се очаква да бъде назначен директорът на Coca-Cola (E3) в Гърция Джордж Дейвид. Той стана стратегически инвеститор в Eurobank през миналата година и беше назначен за член на борда на директорите на банката през ноември миналата година.

Новите назначения на позициите бяха необходими след като досегашният изпълнителен директор на банката Никос Нанопулос обяви, че няма да се кандидатира за изпълнителен директор на Eurobank Ergasias на планираното събрание на управителния съвет на 27 юни тази година.

Първоначалните сценарии представяха двама основни кандидати за управленското място на Eurobank. Едното още от самото начало беше на Христос Мегалу, а другото на Никос Карамузис, който понастоящем е заместник-изпълнителен директор на банката. Кандидатурата на Карамузис беше издигната след проучване на консултантската фирма Egon Zehnder. Неговото име се спрягаше като най-подходящ от вътрешните кадри на банката, за да замени Нанопулос на лидерското място.

“Реформирането на банката ще стане по-лесно, ако не участват стари членове в новото управление”, казват анонимни източници от финансовото министерство, на които се позовава електронното издание на вестник Вима. Христос Мегалу има дългогодишен опит в сектора и специалистите смятат, че ще играе решаваща роя за регенерирането на Eurobank.

Според електронното издание eurotoday.gr трето предложение за управлението на банката е било името на бившия президент на Националната банка на Гърция (NBG) Такис ​​Арапоглу. Позицията му е била предложена, но той е отказал. Въпреки това Арапоглу се очаква да бъде член на управителния съвет на банката.

Смятаната на управлението на Eurobank беше очаквана и логична стъпка, след като банката не успя да привлече частни инвеститори, които да участват в рекапитализационния процес. Затова и Eurobank беше национализирана тази пролет. Сега главен акционер в банката е държавният Фонд за финансова стабилност, който се финансира със средства от Европа и Международния валутен фонд.

Предложението кой да бъде кандидатиран за управлението на банката официално е на фонда за стабилност, но наред с него влияние върху крайното решение оказват и други фактори. Според информацията разпространена в гръцките медии централната Банка на Гърция, финансовото министерство, както и членове на досегашното управление са имали сериозни различия за  това който трябва да поеме ръководната позиция. Въпреки това на заседанието на фонда е внесена само една кандидатура.

Междувременно стана ясно, че банка Пиреос е надхвърлила очакванията на надзорниците от Банката на Гърция и е събрала над 1,4 милиарда евро частни инвестиции в рамките на процеса по рекапитализация.

Атинската борса се повлия положително от развитията в банковия сектор и главният показател завърши във вторник на 840,7 базови пункта с ръст от 1,3%.

Категории: ИкономикаКомпании NBG Eurobank рекапитализация криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus