Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хватката между правителството и земеделците се засилва

08 Февруари 2013 / 21:02:59  Анастасия Балездрова
1067 прочитания

Конфликтът между правителството и земеделците се изостря с всеки изминал ден. Те отхвърлиха предложенията, които им отправи министърът на замеделието и не е изключено да преминат към по-драстични протести. Правителството е категорично, че е предложило възможно най-доброто, което би могло в тесните рамки на бюджетните ограничения.

Сблъсъкът придоби и политически характер след като радикалната левица СИРИЗА и Комунистическата партия, която винаги е имала силно влияние в средите на земеделците застанаха твърдо на тяхна страна.

Коментатори описват крехкото равновесие в отношенията между земеделците и правителството като “игра между котка и мишка”. От седмица те се намират с тракторите си по десетки пътни възли, без обаче до момента да блокират пътищата.

GRReporter се свърза с председателя на един от независимите съюзи на земеделците в Серес. Янис Туртурас обясни защо протестите продължават.

“Правителството не даде никакво решение на нашите проблеми. Никой от нас не е в състояние да започне сеитба. Основният проблем е цената на нафтата. Не е възможно да имаш производство с цена 1,40 евро за литър.

Ние не сме против това да водим счетоводни книги, но смятаме, че това не може да бъде приложено за всички. Не може един фермер, който обработва 20 декара земя да води книги, защото само те ще му струват между 600 – 700 евро”.

Сред останалите проблеми той изброи Общата аграрна политка на Европейския съюз, както и цените на торовете и останалите материали, които фермерите използват. “Как е възможно същата тор в Гърция да струва 28 евро, а в България 17 евро?”, заяви възмутен фермерът.

Янис Туртурас заяви, че той и колегите му от региона на Серес ще участват в общогръцкото събрание на земеделците, което в село Никеа организират фермерите от Тесалия. “Там ще решим дали и как ще продължим протестните си действия”, каза той.

“Намерението на всички ни е да не създадем проблеми на останалите. Не бихме искали да стигнем до крайни мерки на протест. Както виждате, ние сме цяла седмица по пътищата, но до момента не сме блокирали движението никъде. Смятаме, че в толкова тежък икономически период не бихме искали да създадем допълнителни затруднения на никого. Затова правителството трябва да покаже друго лице и да реши дългогодишните ни проблеми”.

Въпреки това той не изключи възможността тракторите им все пак да се озоват върху пърното платно и да блокират пътя от и към граничния пункт Промахонас – Кулата. “Ако в гласуването на общото събрание надделее позицията за по-бурни протести ние ще уважим мнението на мнозинството”.

Правителството е в очакване на решението на съвещанието в Тесалия. Показателен за напрегнатата атмосфера е фактът, че премиерът Андонис Самарас е в непрекъсната връзка с Атина от Брюксел, където се намира за критичната среща на върха на Европейския съюз.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос също отправи покана за диалог към земеделците.

От друга страна правителственият щаб отбелязва, че СИРИЗА и Комунистическата партия ще се възползват максимално от създалия се конфликт. Само преди няколко дни Алексис Ципрас изнесе реч пред земеделците на блокадата в Орхоменос до Атина, а алека Папарига посети “центъра” на всички земеделски протести в Лариса. Подкрепата си към земеделците изрази и лидерът на Независимите гърци Панос Каменос.

От кабинета са обезпокоени, че опозицията ще се опита да удължи протестите, защото смята, че така печели политически дивиденти. Никой в правителството не е наясно какво ще се случи следващата седмица. Въпреки това посланието е едно: “гражданите ще дадат оценка на позицията и действията на синдикалните лидери на земеделците”.

До момента не е ясно кой ще надделее. Както посочи Янис Туртурас, “засега нямаме какво повече да кажем. Нещата се променят буквално час след час. В неделя ще стане ясно какви ще бъдат нашите действия”.

Категории: ПолитикаОбщество земеделци протести блокади пътища правителство Промахонас-Кулата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus