Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Гърция въвежда задължително допълнително пенсионно осигуряване

01 Октомври 2013 / 16:10:15  GRReporter
2489 прочитания

Асоциацията на застрахователните компании е готова да представи пред правителството своето предложение за гарантиране на бъдещите пенсии, предложение, което излиза извън рамките на свръхзадлъжнелите пенсионни фондове и няма да е в тежест на държавния бюджет.

Днес управителният съвет на Асоциацията обсъжда окончателния текст на предложението, което ще отправи пазарът към ресорните министерства. В предложението се предвиждат три стълба на социалното осигуряване – първият ще включва основните пенсии и ще бъде задължителен, вторият ще включва пенсионните фондове и също ще бъде задължителен, и третият ще включва индивидуалните застраховки и ще бъде доброволен.

В предложението се посочва, че новият режим, основан на европейските стандарти за организация на пенсионните програми, ще гарантира напълно прозрачни процедури при управлението на капиталите, ще се поддържа от независими специализирани компании и ще изисква предоставянето на стимули за работещите. Разбира се, преди да бъде приложена новата система ще са необходими промени в законодателството.

Ако предложението на съответната комисия в Асоциацията бъде прието от управителния й съвет, то ще бъде изпратено до ресорните министерства, за да започне официално диалогът за преструктуриране на пенсионната система на страната, за който Банката на Гърция съобщи в последния си доклад, че е планирано да започне през есента.

По-конкретно, позицията на Асоциацията на застрахователните компании в Гърция се отнася до следното:

Категории: задтрахователен пазар пенсионни фондове Асоциация на застрахователните компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus