Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И МВФ е замесен в прикриване на списъка Лагард

22 Януари 2013 / 16:01:09  Виктория Миндова
1451 прочитания

Нови разкрития по случая със списъка Лагард, съдържащ 2062 имена на гърци с дебели сметки в швейцарска банка, набъркаха името на Международния валутен фонд в скандала, който раздира Гърция в последните седмици. Депутатката от СИРИЗА Зои Констандопулу изложи нови факти, които досега не бяха известни на широката общественост за намесата на гръцките институционални кредитори в аферата с широко разисквания списък. GRReporter поиска по-детайлни обяснения от радикалната левица на какво основание се представят скандалните разкрития.

 СИРИЗА се позовава на показанията на служител от данъчните служби, който е отговарял за данъчното облагане на богатите граждани в Гърция. Според неговите показания пред финансовите прокурори през април 2012 въпросният служител е изискал имената от списъка Лагард от тогавашния министър на финансите Филипос Сахинидис и неговия заместник Панделис Иконому.

Служителят е заявил, че е изискал списъка Фалциани (което е другото име на списъка Лагард) още през октомври 2010. Специализираният отдел за облагане на гражданите с активи на висока стойност не е получил официално информация за списъка с имената на гръцки граждани с банковите сметки за милиони в чужбина.

Показанията сочат, че новината за наличието на списък за милиони евро изнесени от Гърция е достигнала до ушите на данъчните от публикациите в пресата през есента на 2010. Първо, специализираният отдел е поискал достъп до списъка от тогавашният ръководител на данъчната служба Янис Капелерис. Той им е отговорил, че данните се държат във финансовото министерство и ги е препратил към офиса на министъра. Те се обърнали към ресорното министерство, за да получат информация.

Данъчните инспектори, отговарящи за контрола върху голямата собственост са искали да прибавят имената от списъка Лагард към плана си за изпълнение на данъчни проверки, създаден от финансовото министерство. Настояванията им са били постоянно игнорирани, обясни Константинопулу като се позовава на показанията на данъчните специалисти пред прокуратурата.

Зои Константинопулу заяви, че след като служителите не са получили съдействие от финансовото министерство се обръщат към Крис Пигал, който според показанията е тогавашният представител на Международния валутен фонд в Гърция. Неговият офис е бил на четвъртия етаж в сградата на министерството на финансите, което означава, че са го делели само два етажа от офиса на самия министър.

“Предстатителят на МВФ елегантно им е заявил, че знае за списъка и също толкова елегантно се е опитал да ги обезсърчи да не търсят списъка Лагард, като се обосновал, че това е работа на правителството”, каза депутатката на СИРИЗА.

GRReporter се опита да намери информация за Крис Пигал и неговия мандат в Атина, но безуспешно. Името му не фигурира нито в сайта на МВФ, нито в публикации, свързани с дейността на фонда в страната. 

Радикалната левица, която днес е основна опозиционна сила на коалиционното правителство смята, че има основание да се предполага, че представителите на външните кредитори участват в опитите за прикриване на имената в списъка Лагард. Членовете на СИРИЗА са категорични, че списъкът включва имена на лица и бизнесмени, тясно свързани със старата политическа система в страната. Те настояват, че тяхното прикриване е бил основен приоритет на властта и финансовите надзорници.

“Ако не само правителствени членове, но и представители на надзорната тройка са съдействали за възпрепятстването на борбата срещу данъчните измами, когато това бе основна задача в страната, означава, че имаме много сериозен проблем”, обобщи Константинопулу. Тя обясни, че СИРИЗА е повдигнала специално въпроса за намесата на Международния валутен фонд в разкриването или прикриването на списъка Лагард, но досега не е получен никакъв отговор.

В момента Народното събрание създава специална правителствена комисия за разследване на наказателната отговорност срещу бившия министър на финансите Георгиос Папакоснтантину, във връзка със списъка Лагард. Той е обвинен в изтриване на три имена на трима негови роднини от първоначалното копие от списъка. Парламентарната опозиция иска да се потърси не само наказателна, но и политическа отговорност от управляващите през периода 2010-2012 за опит за прикриване на гърците с големи сметки в Швейцария.

“Случаят със списъка Лагард е само върхът на айсберга”, казва депутатът от левицата. Той настоява, че не може свободното движение на капитала да става параван за прикриването на недекларирани доходи, каквито са подозренията в случая на списъка Лагард.

Въпреки, че данните от широко разисквания списък вече са обществено достояние, все още лицата в него не са подложени на данъчна проверка. Неговото съществуване стана причина за сериозни политически сблъсъци, но не и за реални мерки за борба с данъчните нарушения. Политическите опоненти в страната намериха нова сцена за разчистване на стари сметки без да обръщат истинско внимание на един от най-сериозните проблеми, с които днес се сблъсква Гърция – укриването на доходи като национална характеристика.

Категории: ИкономикаПазари МВФ Гърция криза списък Лагард данъчни измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus