Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Moody's заплашва да понижи кредитния рейтинг на Гърция

02 Ноември 2009 / 07:11:18  GRReporter
1378 прочитания

Тази седмица регистрира остро покачване на щатския долар, и това се отрази зле на световните индекси. Dow Jones затвори със спад от близо 3% - на 9689.3 пункта. Nasdaq също регистрира голям спад от 5.7% и затвори седмицата на 2040.9 пункта. Лошата форма на борсите не избегна и S&P 500 – индексът затвори на 1033.5 пункта. В Лондон нещата не бяха много по-добре – FTSE 100 затвори със спад от 3.6 % до 5051.8 пункта. Nikkei последва примера на останалите индекси и загуби 2.4 % затваряйки на 10029 пункта.

    Тази седмица, икономическият екип на новото гръцко правителство ще представи план за стопяването на бюджетния дефицит от 12.5% до 9.5% догодина, с постепенно намаляване до 3% до 2013. Това ще се постигне с по-високи данъци за най-заможните, както и по-високи данъци върху недвижимите имоти на офшорни компаний. От 1 януари 2010 се очаква повишение на данъците върху алкохола, петрола и цигарите.

    Рейтинговата агенция Moody’s предупреди Гърция, че се очакват бъдещи понижения в кредитния рейтинг на страната, след като нужните промени в държавния сектор закъсняват. Една от причините за това е фактът, че прогнозата за бюджетния дефицит е вече 12.5% - повече от три пъти прогнозата която правителството предаде на Европейския съюз само преди година.  Другата голяма световна агенция за кредитни рейтинги Fitch вече понижи кредитния рейтинг на Гърция.

В други новини – цената на петрола спадна с близо 3% за седмицата, поради силния долар и съмненията за силата на икономическото подобрение. Цената на суровия нефт затвори на $78,47 в Нюйоркската борса. Британският паунд също се покачи спрямо еврото, последният курс на Европейската централна банка купуваше британската валута за 1.11 евро.

Категории: Намаляване на кредитния рейтингБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus