Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И депутатите се включиха в битката за фетата

15 Ноември 2013 / 18:11:44  GRReporter
1497 прочитания

Уверенията на министъра на земеделското развитие Атанасиос Цафтарис, че Гърция ще защити гръцката фета като продукт със защитено наименование за произход и няма да отстъпи това право на Канада, не успокоиха депутатите от всички партии.

Депутати и от управляващата коалиция и от опозицията разкритикуваха действията на правителството като го призоваха да не ратифицира окончателните текстове на договора CETA, подписан на 18 октомври между Европейския съюз и Канада, тъй като според тях чрез него се преотстъпват правата върху защитени гръцки продукти.

Цафтарис, който информира компетентната парламентарна комисия за развитието на въпроса с гръцката фета, каза, че става дума за недоразумение, като уточни, че съдържанието на договора се отнася не до вноса на стоки от Канада в Европа, а до вътрешния пазар на Канада.

Земеделският министър посочи също така, че гръцката страна полага непрекъснати и интензивни усилия за изясняването на ситуацията. Както каза той, след личната намеса на премиера Андонис Самарас е било отложено подписването на предварителен договор между Европейския съюз и Канада, който е бил готов за подписване в Москва.

«Преговорите продължават, решени сме да се борим докрай. При преговорите винаги нещо се приема и нещо се отхвърля. Не вярвам, че ще провалят договор на стойност над 20 милиарда евро», подчерта министър Цафтарис и добави:

«На тези, които от тук нататък ще произвеждат фета, им се забранява да използват наименованието „гръцка“ или да използват символи, които биха заблудили потребителя, че това е гръцки продукт. Задължително е да се посочва страната на произход на сиренето. На тези, които вече произвеждат фета, няма да им се отнема правото да изписват думата „фета“. Ще са задължени обаче да посочват, че продуктът е с канадски произход, и няма да могат да поставят заблуждаващи символи, че е гръцки продукт».

Министърът на земеделието, който не изключи вероятността по време на преговорите да бъде открит въпросът и за други продукти със защитено наименование за произход, като например маслините тип "Каламон“, подчерта:

«Би могло да настояваме да бъде поправен договорът, като например да поискаме преходен период от 1-2 години, докато бъдат изкупени продуктите, които вече са произведени. Може и Съветът за външна търговия да започне да се бори, както и Съветът на Европа и Европейският парламент. Ще бъде трудно да бъде прокаран договорът, ако не бъдат премахнати емблематичните символи».

Съобщението на Цафтарис, че е уведомил заместник-министъра на земеделското развитие Нотис Митаракис, в чийто ресор е търговският експорт, нажежи обстановката, в резултат на което депутатите поискаха незабавно да бъдат информирани.

«Не може, когато преотстъпваме наименованието и националните символи на гръцката фета, когато са засегнати 48 области в страната, когато унищожаваме 480 000 гръцки производители, този договор да го представяме като успех. Трябва някой да даде отчет», подчерта независимият депутат Йоргос Касапидис и добави:

«Хората не разбират, че загубите ще дойдат след 2015. Трябва да поискаме от Нотис Митаракис да ни информира каква е позицията на страната и да представи списъка на продуктите, които Канада иска да изнася в Европа. Не бяха оповестени публично нито този списък, нито окончателните текстове в договора, което е подозрително. Нима господин Митаракис не знае, че е въпрос на живот и смърт дали наименованието на гръцката фета и маслините „Каламон“ са включени в договора? Тези, които се опитаха да ни заблудят, трябва да поемат своята отговорност. Очакваме от Вас и от премиера да се борите докрай, и да не приемате този договор нито за старите, нито за бъдещите производители».

Опасността Гърция да загуби битката в преговорите, ако няма един цялостен план и не създаде съюзници в рамките на Европейския съюз, подчерта и депутатът от ПАСОК Танос Мораитис.

Тук министърът на земеделското развитие призова депутатите да не драматизират ситуацията, тъй като, както той подчерта, Гърция изнася едва 10% от произвежданата гръцка фета, и изрази пожеланието страната да успее да удвои този процент. «Току-що бе сертифицирано защитеното наименование „фета“, освободи се един пазар, който имаме всички възможности да покрием в рамките на Европейския съюз», добави Цафтарис.

Бурна беше реакцията и на депутата от СИРИЗА Танасис Петраку, който подчерта, че  «е открит пътят и други страни да приемат наименованието „фета“». «Правителството има вина за това, че се съгласи да започнат преговорите с Канада и в тях да се включи въпросът за гръцката фета. Не ни интересува дали Нотис Митаракис не ви е послушал или не си е свършил добре работата. Правителството трябва да наложи вето върху окончателния договор», подчерта Петракис.

«Ако изпълним всичко, накрая ще внасяме фета от Канада. Стига вече. Трябва да се опитаме, ако трябва и по съдебен път, да защитим националните си продукти», коментира на свой ред депутатът от Нова демокрация Данис Дзамдзис.

«Не трябва да разрешаваме на никого да използва символи на нашите национални продукти, като по този начин застрашава жизнеспособността на нашето животновъдство и 400 000 гръцки животновъди», подчерта депутатът от Демократичната левица Ники Фунда.

Категории: гръцка фета защитено наименование Европейски съюз договор CETA Канада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus