Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идват нови цени в телекомуникациите

16 Юли 2012 / 18:07:59  Виктория Миндова
2802 прочитания

Европейската комисия е готова да позволи големите телекомуникационни компании да повишат цените на достъпа до техните мрежи. Целта е водещите фирми от сектора в Европа да осигурят по-стабилен и по-висок приток на финанси, след като са готови да инвестират или вече са инвестирали в най-съвременни телекомуникационни инфраструктури. Комисарят по въпросите на цифровата комуникация Нели Круз даде предложение да се намали регулацията на цените на услугите, които се предлагат от бившите държавни телекомуникационни гиганти, които днес в по-голямата си част са частна собственост. По-голямата гъвкавост в ценообразуването се очаква да активизира инвестиционния интерес на частните акционери.

От новата мярка ще се възползват главно телекомуникационни компании, които доскоро бяха монополен държавен играч на местните пазари, като Telecom Italia, Deutsche Telekom и France Telecom. Планът на Нели Круз трябва да влезе в сила, за да може големите компании да реинвестират и обновят съществуващите мрежи. Инвестициите, които се очаква да се вложат са 270 милиарда евро, за което е нужно да се увеличат приходните потоци на компаниите-собственици на съществуващите инфраструктури. Алтернативните доставчици на пазара видяха в това предложение заплаха за връщане на монополите от миналото. Те не са съгласни с предвиждането големите корпорации сами да регулират цените на отдаваните под наем мрежи.

Решението засяга пряко гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, в която е основен акционер германската Deutsche Telekom. В края на миналия месец представител на гръцката ОТЕ заяви, специално пред GRReporter: “Като част от стратегията на ОТЕ за рефинансиране на дълга от 3,4 милиарда евро с падеж в следващите две години и намаляването на цялостния нетен дълг, групата изследва на потенциалната възможност за продажба на своите дъщерни дружества Глобул и Германос Телеком България. Потенциална продажба на тези активи ще намали драстично бъдещи финансови задължения на ОТЕ, като същевременно позволява на Групата да засили присъствието си на останалите стратегически пазари”.

Не е изключено по-свободната ценообразуваща политика да промени плановете на ОТЕ за продажба на българските й клонове Глобул и Германос, но засега няма официално становище по въпроса. В момента ОТЕ е предвижда 100 милиона евро за изграждането на високоскоростна цифрова мрежа (VDSL). Тя е частично създадена, но не може да се пусне в действие поради регулаторни пречки. Националната комисия за телекомуникации и далекосъобщения все още не е одобрила предложените от ОТЕ цени на дребно въпреки, че сроковете за произнасяне по въпроса са изтекли още преди месец.

Европейската комисия разкритикува свръх-регулацията, която съществува на гръцкия пазар. Европейският орган изпрати писмо до Националната комисия за телекомуникации и далекосъобщения, в което уведомява надзорния орган, че трябва да даде повече свобода на основния оператор на пазара да определя цените на дребно, за да не се нарушава баланса между разходите за инвестиции и приходите от продажба на ОТЕ.

Категории: ИкономикаКомпании ОТЕ телекомуникации Глобул Германос дерегулация Европейската комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus