Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата полиция разследва доходите на гръцките певци

10 Септември 2012 / 19:09:21  GRReporter
3857 прочитания

Под лупата на данъчната полиция попаднаха водещи имена на гръцката музикална сцена. През изминалите месеци техните снимки на острови и яхти изпълваха светските списания, но сега изглежда, че много от тях явно са спестявали от закуски за лятната си почивка, защото декларираните от тях доходи не позволяват толкова дълги ваканции на толкова скъпи дестинации.

Според вестник Та неа данъчните вече разследват доходите за 2008 и 2009 на известни певци, които са били декларирани съответно през 2009 и 2010. Целта на контролните органи е да установят доколко доходите им съответстват на възнагражденията, които важеха преди началото на икономическата криза.

Известният с песента си „Най-доброто момче” Янис Плутархос изглежда, че е добро момче и в действителност, след като е подал данъчна декларация с най-високи доходи – 822 059 евро за 2009. В същото време не по-малко известната негова колежка Ана Виси е заявила доходи от порядъка на 30 751 евро за 2008 и едва 3 223 евро за 2009, като в същото време е декларирала, че няма никакво недвижимо имущество. В същото време е всеизвестен факт, че тя е съдружник във фирмата на бившия си съпруг Никос Карвелас и всички възнаграждения преминават през нея.

Подобна тактика са приложили много други нейни колеги. Изпълнителят на по-традиционни и не толкова комерсиални песни Янис Коцирас е заявил доходи в размер на 24 281 евро през 2008 и нулеви през 2009. Той също е собственик на фирма и възнагражденията му преминават от там. Но очевидно той няма никакви печалби, които преминават от фирмената към личната му банкова сметка, за да могат да бъдат обложени с данъци отново. Според вестника по този начин се обясняват данъчните декларации и на Ели Кокину, която през 2008 е декларирала чисти доходи 4 447 евро, а през 2009 – нулеви.

В същото време поп идолът Сакис Рувас е декларирал доходи в размер на 69 216 евро за 2008 и 67 628 евро за 2009.

Гиоргос Мазонакис е декларирал съответно 65 586 и 45 176 евро, а колегата им Панос Киамос, който е с няколко категории по-долу от тях в неофициалната таблица с възнагражденията – 262 995 евро през 2008 и 375 670 евро през 2009.

Пеги Зина и съпругът й продуцент Гиоргос Лирас са декларирали доходи от порядъка на 79 231 евро през 2008 и 125 682 евро през 2009. Според неделното издание на вестник „Прото тема” те не са успели да убедят данъчните власти за начина, по който са придобили яхта, поне три луксозни автомобила и ред недвижими имоти и сега са уличени в укриване на данъци в размер на 4,2 милиона евро.

В класацията за придобито недвижимо имущество отново води Янис Плутархос, който е декларирал такова на данъчна стойност 1,32 милиона евро.

Следват Елевтерия Арванитаки с имоти на стойност 982 910 евро, Нотис Сфакианакис с 923 224 евро, Пасхалис Терзис с 855 288 евро и Ели Кокину с 564 247 евро.

В статията се описва трикът, който използват хората от нощната индустрия, за да постигнат ниско данъчно облагане. Според източници най-силните имена в нощните заведения с жива програма са получавали между 8 – 12 000 евро на вечер на черно, т.е. без да издават фактури. За по-малко известните възнаграждението е било между 5 – 6 000 евро. Това означава, че те са получавали до 48 000 на седмица, 192 000 на месец и 960 000 евро годишно.

В тази сметка не влизат изобщо допълнителните им приходи от извънредни гостувания и концерти. Заплащането на известните изпълнители е достигало до 25 000 евро на концерт през лятото на 2010.

Друг начин, за да избягват клопката на закона и да си спестяват парите за данъци е било учредяването на ошорни фирми със седалище в Кипър или други страни. В зависимост от типа на фирмата си някои певци са плащали данъци на гръцката държава от порядъка на 5 – 10 на сто. Недвижимото имущество на много от тях също принадлежи формално на офшорни фирми и затова не може да бъде обложено с данъци.

Според публикацията някои от най-известните певци са декларирали голяма част от реалните си доходи и са укривали чрез участие във фирми или договори само това, което са могли да укрият. Друхи обаче са стигнали до там, че да декларират доходи, които получават само неквалифицираните работници.

При появата си в големия всекидневник статията предизвика бурни реакции в социалните медии. Някои блогъри дори перифразираха стихове от песни на най-скандалните укривачи на данъци, като например Ана Виси. Стихът от песента й „Ще умра от прекалена любов” бе преправен на „Ще умра от прекалена измама”.

 

Подобна бе участта и на песента на Янис Коцирас „Когато се почувстваш, както се чувствам аз, когато проблемът ми ще стане и твой” бе моментално променен във варианта „Когато откраднеш, както крадох аз...”.  

Освен певците от икономическата полиция разследват баскетболисти, футболисти, издатели и бизнесмени, за които се смята, че системно укриват данъци. Между тях са и много известни актриси, които получават пенсии като неомъжени дъщери на държавни служители и военни.

Категории: Певци укриване на данъци икономическа полиция Ана Виси Сакис Рувас Янис Плутархос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus