Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическият прокурор поднови разследването срещу брата на бившия премиер, Андрикос Папандреу

11 Юли 2012 / 20:07:23  GRReporter
1942 прочитания

Ново разследване, за да установи ролята на брата на бившия премиер Георгиос Папандреу, Андрикос в случая със застраховките по гръцките държавни облигации CDS започна икономическият прокурор Григорис Пепонис.

Нареждането му бе издадено в момент, когато по всичко личеше, че случаят ще бъде изпратен в архива, „поради липса на данни, които доказват извършването на незаконни действия”, както беше постановил прокурорът от Атинския районен съд Арис Кореас.

Сега той ще трябва да изпрати искане за съдебно сътрудничество до властите в Швейцария, където се намира седалището на разследвания инвестиционен фонд. Целта е да се установи:

- каква позиция е заемал в нея Андрикос Папандреу в периода 2009 – 2010 и каква е била неговата отговорност в процеса на приемане и изпълнение на решенията.

- дали фондът е закупил застраховки по гръцките държавни облигации.

- дали гръцката банка Пощенска спестовна каса е продала застраховки на конкретния фонд.

- дали сделките със застраховките са продукт на вътрешна информация към фонда.

След като събере данните, както му поръчва Григорис Пепонис, прокурорът ще ги връчи на експерти от икономическата полиция или Органа за преследване на икономическите престъпления. Те на свой ред ще ги разследват и докладът им ще посочи по-нататъшното развитие на случая.

Втората част на разследването на прокурора Кореас е свързана с подадените в съда жалби за наличието на организиран план на спекуланти срещу Гърция. През април 2010 един адвокат и един икономист подадоха иск срещу неизвестен извършител – инвестиционен фонд, финансова организация, агенция за кредитен рейтинг и други подобни компании. В жалбата те твърдят, че някой е спекулирал с икономическите данни на Гърция с цел да спечели огромни парични суми.

Разследването за CDS зaстраховките бе един от случаите, за които икономическият прокурор Григорис Пепонис и неговият заместник Спирос Музакитис се бяха оплакали, че са обект на натиск и дори бяха подали писмени оставки. Според тях бившият министър на правосъдието Милтиадис Папайоану, главният секретар на ведомството и прокурорите на върховните съдилища са ги призовали да разгледат случая с предимство пред останалите, като оставили съмнения за евентуална намеса в него. Резултатът от проведеното от заместник-прокурора на Върховния касационен съд разследване показа, че такива натиски не е имало. Източници твърдят, че на 22 декември миналата година Григорис Пепонис е заявил, че конкретният случай се намира в „процесуална безизходица”.

След тези събития и най-вече медийния шум, който се вдигна икономичекият прокурор отказа да архивира случая, след като получи доклада на прокурора Арис Кореас. Тогава дори отправи искане към заместник-прокурора на Върховния касационен съд да го изключи от процеса на ратификация. Компетентният съдебен съвет обаче отхвърли искането на Григорис Пепонис, като постанови, че „прокурорът е независим и не е подвластен на влияние”. Така икономическият прокурор трябваше да даде мнението си по случая със застраховките по държавните облигации, след което нареди започването на ново разследване.

GRReporter писа за конкретния случай в началото на годината, когато независимият тогава депутат, а сега лидер на Независимите гърци Панос Каменос бе отправил сериозни нападки срещу бившия премиер и неговия брат Андрикос Папандреу, че са заложили на фалита на Гърция и водят тенденциозно страната към него.

Категории: Политика съдебно разследване икономически прокурор застраховки CDS държавни облигации инвестиционен фонд Андрикос Папандреу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus