Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

I’m an Aθenian too

30 Септември 2014 / 17:09:58  Анастасия Балездрова
993 прочитания

2014 е първата печеливша година за туризма в Атина от началото на кризата. През периода януари – август броят на клиентите на хотелите се е увеличил с 22 на сто в сравнение с миналата година. Според данните на Асоциацията на хотелиерите в Атина, област Атика и Аргосароническия залив това означава 390 000 нови нощувки.

„За всяко похарчено евро в хотела се харчат по 3 евро в града”, посочи председателят на асоциацията Александрос Василикос. По думите му това е донесло печалба в размер на 142,8 милиона евро за икономиката на Атина за конкретния период: 28,1 милиона за хотелите, 83,9 на сто за търговските обекти и заведенията за хранене, 2,5 милиона за посреднически услуги, 7,9 милиона за летищни такси, 20,2 на сто за ДДС и 0,3 милиона евро за общински такси.

„Хотелите в Атина постигнаха резултати, които са напълно сравними с 2008 – последната година преди началото на кризата. Днес Атина се намира на средното за Европа ниво на посещаемост на хотели. За съжаление цените все още остават  доста по-ниски в сравнение с други популярни европейски дестинации. И тук не говоря за печалба, а за устойчивост на хотелските компании”, допълни Василикос.

Данните бяха представени на пресконференция, организирана от асоциацията, компанията Marketing Greece, атинското летище и авиокомпанията Aegean.

Според заместник-директора на Aegean Евтихиос Василакис туризмът в Атина се е съвзел по-късно от останалите дестинации, защото в годините на разгара на икономическата криза именно тя бе поставена в епицентъра на негативните репортажи и коментари в световните медии.

Василакис посочи, че добрите резултати от първите осем месеца на 2014 са били постигнати благодарение на общите усилия на частния и държавния сектор за подобрението на имиджа на гръцката столица. Aegean участва в тях с представянето на видеоматериал със заглавие „Enter Greece” на пътниците в самолетите си. Съдържанието му се сменя на всеки три месеца с цел да се представят различни места в Гърция.

Той потвърди добрите новини за туризма в Атина с цифри – от общо 7,8 милиона пътници, пътували с авиокомпанията от януари до август, 3 милиона са били чуждестранни туристи.

В същия период на атинското летище за отчели повишение на пътническия трафик с 18,9 на сто, тоест с 1,5 милиона души. Според неговия директор Янис Парасхис през първата половина на годината броят на чуждестранните туристи с крайна дестинация Атина се е увеличил с 29 на сто.

Парасхис посочи, че още от началото на кризата рекламирането на гръцката столица като туристическа дестинация е бил един от приоритетите на атинското летище. Издаването на безплатно списание, карта на града, сайт с информация и представянето на снимки от Атина са част от предприетите инициативи.

„Кампанията “Perhaψ you are an Aθenian too!” бе осъществена с голям успех на 18 летища в целия свят. Тя представи различните лица на Атина по ефектен и много оригинален начин на 170 милиона души”, каза Парасхис.

Той приветства новата кампания, която се осъществява от летището и компанията Marketing Greece, която е продължение на предишната и носи заглавието „I’m an Aθenian too”, която приканва посетителите на Атина да станат атиняни по интерактивни начини.

В заключение участниците в пресконференцията подчертаха, че Атина ще може да се превърне в истинска туристическа дестинация само когато частният и държавният сектор обединят усилията си за постигането на тази цел. В тази връзка Александрос Василикос посочи, че гръцката столица ще може да се превърне в дестинация за уикенд туризъм (city – break) едва когато: „Магазините и музеите работят нормално в неделя и календарът с културните събития се издава и комуникира навреме. Неможем да искаме световният туризъм да се съобразява със 7-те недели, в които ще работят търговските обекти в Гърция, нито със закъснението в обявяването на графиците на корабите, които пътуват към островите”. 

Категории: ИкономикаКомпании туризъм Атина хотели летище авиокомпании рекламна кампания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus