Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Има пари за престъпилите клетвата си държавни служители

16 Февруари 2013 / 16:02:20  GRReporter
1815 прочитания

Още един пример за лошото функциониране на дисциплинарните съвети в държавните организации е бавният процес на поемане на отговорност от държавни служители, нарушили клетвата си. Междувременно,  разследването на инспекторите в осигурителната каса ИКА, което скоро приключи разкрива, че финансовите щети, предизвикани в клона в Калитея са почти три пъти по-големи от първоначално пресметнатите 6 милиона евро.

 В един период, в който заплатите, пенсиите и добавките непрекъснато се орязват, изключително впечатление прави фактът, че трима служители, които са били на служба по време на ареста им, продължават да получават 50% от заплатата си. Макар че това е законно, след като на практика са в отпуска, възниква въпросът защо е закъснял процесът на дисциплинарното им уволнение. „Скоро ще минат и през дисциплинарния съвет. За да стане това, трябваше да завърши разследването на службите на касата” казва председателят на съвета на работещите в касата в Атина и член на дисциплинарния съвет  Вангелис Теодоридис. По думите му, той ще направи всичко възможно тези служители да бъдат уволнени дисциплинарно и да бъдат наказани показно. Получават пенсиите си и двамата обвиняеми, които са се пенсионирали от службата. Както казва източник от касата, пенсията е конституционно право и няма начин да бъде спряна.

Що се отнася до щетите, предизвикани от групата, която раздавала добавки на хора, нямащи необходимите документи, първоначалната сума от 6 милиона евро е само върхът на айсберга. Приключването на проверката преди няколко дни показа, че щетите са много по-големи. Според информациите, те възлизат на 16 милиона евро. Източник от касата заяви за вестник „Етнос”, че от 17-те служители на дирекцията, отговорни за контрола, 15 са се занимавали само с този случай няколко месеца. Техните разкрития са напълно противоположни на твърденията на обвиняемите пред следователя. Те признават дейността си, но твърдят, че са нанесли щети на касата само за няколко стотин хиляди евро. Това твърдение противоречи и на разкритията за супер луксозния живот  на петима от седемте обвиняеми, които са живели в къщи, които не могат да си позволят със заплатите си.

Касата иска конфискуване на имотите на обвиняемите, ако вината им бъде доказана, така че да се възстановят част от щетите. Високопоставен служител на касата подчертава, че всички имоти са под запор, и в съда ще се иска всичко. За момента тези имоти не могат да се прехвърлят или продават. Датата на делото не е определена още, но в началото на март се навършва една година от ареста на обвиняемите и ще се решава дали да бъдат пуснати под гаранция или ще бъде продължен срокът на задържане.

През тази една година  останалите служители на касата от Калитея, които не са намесени в случая уверяват, че гражданите не са забравили нищо и са бесни. Господин Теодоридис честно казва, че гражданите отправят към служителите целия си гняв за случилото си през последните години в страната. Когато някой от служителите се забави с изпълнението на задължението си, им отправят и обидни реплики, питат ги колко пари ще им вземат да им свършат работа, припомнят им случката с памперсите (по време на полицейската операция в къщите на обвиняемите са намерени 960 000 евро в кутия от памперси, четири чека на стойност 110 000 евро, 45 осигурителни книжки и 13 печата на различни отдели на касата в Калитея). Белезите върху реномето на касата в Калитея ще изчезнат след много време. Служителите го знаят и въпреки оплакванията им положението не се подобрява. Хората ще говорят за касата в Калитея с най-лошите думи, което е несправедливо към работещите почтено, казва още Теодорис.  

Големите злоупотреби, разкрити миналата година в Осигурителната каса ИКА в Калитея имат ... дъх на жена. Начело на групата са 55.годишната   Елени Буразани, Христина Патераки (на 52 години) и Хрисула Фера (на 52 години), които през този период работят в този клон. Активна роля играят и две пенсионирани служителки на касата – Христина Суриди (на 68 години) и Мирсини Томаку (на 66 години) както и 66.годишният Константинос Караискос и 43.годишният Александрос Ематидис, които са съпрузи на Буразани и Патераки. Начинът, по който са действали от 2003 е много прост. Служителите на касата са давали добавки на съществуващи и недействителни лица без необходимите документи и са задържали голяма част от тези пари.  Повечето пъти са влизали в контакт с осигурени лица, които са имали голяма нужда от пари и ги убеждавали да участват в измамата, уверявайки ги, че никой няма да открие какво е станало.  От свидетелските показания става ясно, че всеки път, когато осигуреният е получавал чека за добавката, съпроводен от член на групата го е осребрявал в банката. Самият той задържал малка сума, която рядко надвишавала 500 евро, а останалите пари предавал веднага на придружаващото го лице.

Категории: Осигурителна каса ИКА злоупотреби Калитея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus