Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Имотите в Гърция поевтиняха между 20 – 50 на сто

30 Юли 2012 / 17:07:38  Анастасия Балездрова
2878 прочитания

Според анализатори сторителството и пазарът на имоти са един от основните отрасли в гръцката икономика. Днес обаче нови сгради почти не се строят, а характерните жълти обяви за продажбата или предоставянето под наем на жилища и търговски обекти все по-често изпълват уличните стълбове и витрините на канторите за недвижимо имущество.

GRReporter се свърза с председателя на Гръцката асоциация на брокерите на имоти Аргирис Маниатис, който обясни защо има спад в покупкопродажбите, какъв е интересът към гръцките имоти от страна на местните и чуждестранните инвеститори и изрази убеждението си, че възраждането на гръцката икономика ще започне от пазара на имоти.

Г-н Маниатис, как се движи пазарът на имоти от началото на кризата до днес?

В момента пазарът на недвижими имоти бележи спад. Както знаете, пазарът е и въпрос на психика. Е, психиката на гърците днес е на много ниско ниво и това се отразява и на цените на имотите, които падат.

Какъв е размерът на този спад?

Той е свързан с общото намаление на доходите. Но то все пак е различно от регион в регион и е зависимо от съотношението между търсенето и предлагането. Все пак средно можем да кажем, че се движи между 20 – 50 на сто в сравнение с цените през 2008. Както вече посочих, първата причина е психиката на хората. Втората е, че купувачите изчакват цените да паднат още повече. Под натиска на високите данъци някои от гражданите решават да продадат бързо своите имоти, като предлагат действително много добри цени.

Купуват ли гърците или предпочитат да изчакат цените да се понижат още повече?

Бих казал, че и купуват, и изчакват. Има имоти, които в миналото не са се продавали, защото са били преференциални и собствениците не са имали причина да ги продадат, а сега ги предлагат и интересът към тях е голям. Купуват също жилища, когато сключат брак или се появят нови членове в семейството. Други просто изчакват да поевтинеят още повече. Всичко зависи от психиката, характера и нуждите на купувачите.

До какви промени в пазара на имоти доведе повишеното данъчно облагане? Какъв е процентът на хората, които продават имотите си, за да избегнат да плащат високите данъци?

Процентът на хората, които предпочитат да продадат имота си, за да избегнат високото данъчно облагане е голям, но не мога да посоча точна цифра. Във всички случаи данъците, които бяха наложени на недвижимата собственост в съчетание с това, че все повече наематели не са в състояние да плащат навреме или изобщо наемите си принудиха много хора да искат да ги продадат.

Това обаче са предимно жилища. Предлагането на големи инвестиционни имоти не е толкова голямо, защото техните собственици изчакват пазарните условия да се подобрят, за да ги продадат на по- високи от днешните цени.

Стара е констатацията, че повечето от гърците живеят в собствени жилища. Вярно ли е това и какъв е процентът на жилищата под наем?

Действително, процентът на гърците, които живеят в собствени жилища е много висок. Но нека не забравяме, че те наследяват от своите родители имоти по родните си места. Това са имоти, които хората не искат да продадат, защото са свързани с тях емоционално. Този факт наистина увеличава процента на собственост.

В същото време процентът на имотите под наем остава голям. Обяснява се с това, че някои хора просто искат да се преместят в по-добро и по-комфортно жилище от това, което са наследили.

Как се движат цените на наемите в сравнение с времето преди кризата?

Цените на наемите се понижиха, и то осезаемо. В днешно време, ако някой собственик иска да се конкурира на преситения с оферти за жилища под наем пазар, който е такъв предимно в големите градски центрове обикновено намалява предлаганата цена. Понякога смъкват цените и до 50 на сто в сравнение с предишните години. В момента има много такива имоти, чиито собственици търсят наематели, понеже много от икономическите имигранти напуснаха Гърция, защото не можеха да си намерят работа. Също така много гърци се завърнаха в семейните жилища, тъй като след намалението на техните доходи не можеха да плащат високите наеми.

Съществува ли законова база, въз основа на която наемателят има право да поиска намаление на наема?

Гражданският кодекс дава право на наемателите да поискат намаление между 20-40 на сто от собственика при определени условия: Да е настъпило намаление на неговите доходи, да е останал без работа и в района, където се намира жилището предлагането да е голямо. В днешно време в много от случаите тези предпоставки са налични.

Има ли спад във вашата работа? Брокерите на недвижими имоти намалиха ли цените за услугите, които предлагат?

Да, има спад, който е породен от намалението на броя на сделките. Общата загуба в сравнение с периода преди кризата е почти 50 на сто. В повечето от случаите процентът на нашата печалба остана същият, понеже трудностите в работата ни се повишиха много в последно време. Сега е много по-трудно да извършим една сделка, отколкото преди няколко години.

Категории: ИкономикаПазари недвижими имоти брокери инвестиционни имоти ваканционни жилища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus