Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

In Memoriam Главкос Клиридис

16 Ноември 2013 / 21:11:20  GRReporter
1840 прочитания

Кипърският ветеран в политиката Главкос Клиридис, който беше президент на републиката от 1993 до 2003 и при неговия мандат Кипър стана член на ЕС без да бъде решен кипърският въпрос, си отиде вчера следобед.

От завчера Клиридис се намираше в клиника в Левкозия, където се лекуваше от бъбречна недостатъчност. До него бяха дъщеря му Кети и близкият му сътрудник Панделис Курос. По настояване на самия Клиридис животът му не е бил поддържан изкуствено.

„Животът на Главкос Клиридис е преплетен с борбата на кипърските гърци, които го почетоха с избирането му за президент на Кипърската република. Той защитаваше със страст възгледите си, имаше национална визия и прозрения, които му признаваха дори политическите му противници” заявява в съболезнователното си послание президентът на Кипърската република Никос Анастасиадис.

„Отиде си в един момент, решаващ за бъдещето на острова, подложен на изпитание от икономическата криза и си оставащ си разделен.Ситуацията изисква високо чувство за отговорност на управлението и на целия политически елит в Кипър. Присъствието и думите на Киридис ще липсват. Отиде си една историческа фигура от политическия живот на Кипър", казва Каролос  Папуляс, президент на Гърция в посланието си и  изрази своите искрени съболезнования към близките му.

Премиерът Андонис Самарас подчертава, че „Кипър днес изгуби един голям грък”.

"Клиридис беше чист борец и благороден държавник, голям герой във всичките борби от братята кипърци. Участва във Втората световна война, служи  по време на освободителната борба през 1955,  и излиза на предна линия  като председател на Камарата на представителите и като президент на републиката  в търсенето на справедливо, функционално и трайно уреждане на кипърския проблем.

Той имаше мъдрост и смелост, далновидност и чист патриотизъм. Служи на мъченическия остров, и на елинизма като цяло. Изразявам дълбоката си мъка за смъртта му и искрени съболезнования на семейството му", казва Самарас в посланието си.

Съболезнования от името на гръцкия парламент към семейството на Главкос Клиридис, както и към целия кипърски народ изрази и председателят на парламента Евангелос Меймаракис.

"Сбогуваме се днес с водещата фигура на кипърския еллинизъм, приятел и благородник, който свърза живота си с новата история на Кипър и участва в борбите на кипърския народ за независимост, демокрация, суверенитет и международно признание на права му.

Главкос Клиридис беше голям лидер, който изпъкна в трудни времена със смелостта си и политическа си проницателност, но и със своите дипломатически умения, с които той представлява много пъти кипърската гръцка страна в трудни преговори по кипърския въпрос в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации", казва в посланието си Меймаракис.

„Със смъртта на Главкос Клиридис се затваря голяма глава на кипърската история” казва депутатът от СИРИЗА Рена Дуру, отговаряща за външната политика на партията.
"Бившият президент на Република Кипър се идентифицира с Кипър. Принадлежи на онази малка категория политици, които независимо дали някой е съгласен или не е съгласен с тях, не може да не признае справедливостта им ", казва Рена Дуру.

Топлите си съболезнования на семейството му и на кипърския народ изрази и ПАСОК.

"Главкос Клиридис свърза целия си живот с големия национален  въпрос на Кипър. Той се бореше много десетилетия, с всички сили и с всичките си свойства за справедливо и трайно решение на кипърския проблем. Дори смъртта дойде днес, в деня на 30-годишнината от провъзгласяването на псевдо-държавата, и това е съвпадение, което не може да остане незабелязано. Гърците в Гърция и Кипър се сбогуват с него с мъка" се казва в изявлението на пресбюрото на ПАСОК.

Важна личност на Кипър, благороден политик, Главкос Клиридис си отиде от живота, заявяват от Демократичната левица.

"Демократичната левица си взема сбогом с дълбока скръб с тази велика личност, признавайки голямото му усилие за разрешаване на кипърския проблем, но също така и приноса му за присъединяването на Кипър към европейското семейство", се казва в изявлението на партията.

Главкос Клиридис е роден в Никозия на 24 април 1919, и е най-големият син на адвоката Янис Клиридис.

Воюва във Втората световна война.

Категории: Главкос Клиридис президент Кипър In Memoriam
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus