Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Индиана Джоунс, Шерлок Холмс и Prison Break в Атина

27 Август 2014 / 14:08:46  Анастасия Балездрова
1047 прочитания

Ако се намирате в Атина и сте почитатели на криминалните романи, които тайничко си мечтаят да се превърнат в Еркюл Поаро или мис Марпл, „Athens Clue” е точното място за вас. Пет стаи, изпълнени със загадки и ребуси, които трябва да решите, за да успеете да „избягате” съставят първата в Гърция жива игра за бягство.  

Стаите се намират в стара сграда, построена през 1930 и запазила атмосферата на онази епоха. Входът само загатва за това, което очаква играчите по-навътре. Новаторът, внесъл и осъществил концепцията е Дионисис Хараламбопулос. Днес някои от неговите първи и най-запалени клиенти са открили своите „стаи за бягство”.

„Идеята възникна по време на едно пътуване със семейството ми в чужбина. Влязох в Trip Advisor, за да разгледам какви забавления можем да намерим там и открих „стаите за бягство”, които бяха първи в списъка. Решихме да пробваме. Това, което ми направи впечатление бе, че направих резервацията два месеца преди пътуването и всички стаи бяха резервирани през цялата седмица с изключение на един час. Когато отидохме прекарахме толкова добре, че веднага започнах да мисля дали не бихме могли да направим нещо подобно и в Атина”, разказа той пред GRReporter.

Скоро след това Дионисис, за когото това е първата бизнес дейност, се свързва с фирми в други държави и закупува игри от тях. „Athens Clue” отваря врати през декември 2013 и след успешния старт след по-малко от месец ще бъдат открити 5 нови стаи за бягство в самия център на Атина, до площад Синтагма.

Девет месеца след началото, с помощта на част от най-запалените играчи  фирмата вече създава нови стаи. „Най-новата ни тематична стая е Prison Break и е създадена изцяло тук, в Гърция. В тази сграда имаме пет стаи и предстои откриването на още пет на булевард Амалиас. По този начин ще станем най-голямата европейска компания в този бизнес”.

Във всяка от стаите могат да влязат от двама до петима души. Те трябва да решат различния във всяка от стаите случай, за да излязат от нея в рамките на 50, 60 или 70 минути. По-дългият престой е свързан с по-големия брой ребуси, които трябва да бъдат решени, без това да означава, че нивото на трудност е по-високо.

Когато влизат в стаите играчите се превръщат в детективи. Те решават ребуси, търсят ключове, отключват катинари, разкриват кодове с различни конфигурации с помощта на улики. В някои от стаите те трябва да отключат сейфове, в други – врати и прозорци. „Играта изисква много енергия и преди всичко комбинаторно мислене. Тоест не са необходими специални математически познания, а способността да мислим бързо и логично”.

Процентите на успех сред играчите са различни и зависят от това ниво. „От най-„сложната” ни стая, наречена „Лаборатория” успяват да „избягат” една от всеки три групи играчи. От по-„лесните” – всяка втора група”.

За играчите е предвиден и бутон, който могат да натиснат във всеки момент и да излязат от играта. „Досега не сме имали случай на криза на клаустрофобия. Когато влизат играчите се вглъбяват в играта толкова много, че не мислят за това. Имаме 2-3, в които е натискан паник бутонът е поради спешна нужда за тоалетна и само веднъж, когато една двойка се скара и жената излезе и изчака навън останалите да приключат”.

Сега предизвикателството пред „Athens Clue” е да продължат да предоставят нови преживявания на най-запалените си клиенти, които искат повече адреналин и дори усещане за страх в някои от игрите. В допълнение компанията вече преминава границите на Гърция и през следващия месец неин екип ще замине за Мексико, където ще създаде четири стаи в Канкун. „Водим преговори за предоставяне на франчайз и през есента ще открием стаи в Белгия и Египет. Този бизнес е много доходоносен и първоначално вложеният капитал се възвръща много бързо. Единственото, което се изисква е непрекъснато подобрение на предлаганите услуги”.

Билетите започват от 12 евро на човек и се променят в зависимост от броя на играчите във всяка група. Когато те са трима всеки плаща по 12 евро, четири – 12 евро и петима – по 11 евро. Поради сложността на играта минималната възраст на играчите е 15 години. Могат да играят и деца над 9-годишна възраст, но те задължително трябва да се придружават от един от родителите си.

Интерес буди фактът, че в класацията на Trip Advisor за най-популярните места за посещение в Атина, „стаите за бягство” често са на първо място, дори преди Акропола. За организаторите на забавлението обаче това е само стимул за да предоставят на жителите и гостите на града едно все по-различно и много вълнуващо преживяване. Наистина, кой ли не би искал след посещението си на древния хълм, сам да се превърне в археолог и да потърси „загубените статуи на Кносос”?!

Категории: ИкономикаКомпании жива игра стаи за бягство атракция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus