Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Иновационните компании бягат от Гърция

03 Февруари 2011 / 11:02:37  GRReporter
1865 прочитания

Все повече гръцки компании, които развиват иновационни технологии започват взимат решение да изнесат централните си офиси в чужбина, съобщава икономическият всекидневник Имерисия. Липсата на ликвидност, огромната бюрокрация, тежките данъци и несигурността в бъдещето са основните причини hi-tech предприятията да търсят убежище в други страни с по-благоприятен бизнес климат.

Дружества в мобилния маркетинг, рекламата и развитието на мобилните технологии като MobileFX, Velti и InternetQ търсят нови центрове да развиват бизнеса си, без обаче да напускат напълно гръцкия пазар. Те са готови да оставят свои представителства тук, които да поддържат нуждите на изградената от тях мрежа, но изнасят основната дейност извън граница. Управлението на компаниите Velti, Globo и InternetQ твърдят, че решението да се изнесат от Гърция не е свързано с икономическата криза. Те изнасят централните си офиси още през 2007, за да им се даде достъп до лондонската фондова борса.

„Атинската борса пренебрегва технологичните компании”, оплаква се изпълнителният директор на Globo Technologies Костис Пападимитракопулу. Според него в Гърция все още липсва култура на разбиране и развитие на високите технологии. Същото мнение споделя и изпълнителният директор на InternetQ Костадинос Корелис. Той подчертава, че хората или компаниите, които има възможност да инвестират в развитието на иновациите не разбират същността на тяхната дейност и не проявяват желание за сътрудничество. При това положение на младите бизнесмени с находчиви идеи не им остава нищо друго, освен да потърсят късмета си някъде другаде, където бизнесът и инвеститорите имат виждане за бъдещето.

В същото време министърът на регионалното развитие и конкурентността Михалис Хрисохоидис използва всяка възможност да обяви на обществеността, че развитието на високите технологии, иновационните изобретения и брандирането са приоритет номер едно на правителството. Според бизнеса обаче това са все още празни приказки. Дружеството за мобилен маркетинг и реклама Velti е пример как докато се тръбят гръмки обещания за икономически възход от държавни чиновници, се губят милиони от успешни частни предприятия. Velti само преди броени дни се прехвърли успешно към Nasdaq и изтегли със себе си над 170 милиона долара.

Проблемите от 2007 година насам само се задълбочават, казват бизнесмените. В момента постоянно увеличаващите се данъци и такси правят Гърция още по-неприветлива за местни и чуждестранни инвеститори. Липсва стабилност и последователност в данъчната система и постоянно сменящите се закони затрудняват допълнително работата. „Не трябва да се забравя, че компании като нашата донасят инвестиции в Гърция, защото чужденците инвестират парите си в дружество, което има сериозно участие на местния пазар”, казва Костис Пападимитракопулу, независимо, че централните им офиси са извън Гърция.

Илияс Политакис, изпълнителен директор на MobileFX казва пред изданието, че данъчните отстъпки за компании, които се развиват в интернет услугите и медия технологиите в Дубай са много по-големи, отколкото в Европа. Данъчният товар в тези области е нулев за компаниите, ако не предлагат услугите и продуктите си в Обединените Емирства, като има също така и сериозни отстъпки в цените за електричество на тези предприятия. Ирландия, независимо от кризата, която преживява, също се е ориентирала към въвеждането на данъчни облекчения за иновационните предприятия. Компанията Velti се е ориентирала на там още през 2009, като много други компании са готови да последват нейния пример.

Категории: ИкономикаПазари иновации Nasdaq
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus