Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвестиции в еко проекти ще създадът над 250 хиляди работни места до 2020

03 Декември 2009 / 07:12:37  GRReporter
2048 прочитания

Виктория Миндова
    Нов тип инвестиции въвеждат гръцките банки, които стимулират изграждането и експлоатацията на нови технологии,  приятелски настроени към околната среда. По пример на западноевропейските си колеги, гръцките банкери предлагат нов тип кредити, които имат  по – благоприятни условия (по – изгодни лихви и по – дълъг период за погасяване) за потребители, които искат да водят природно целесъобразен начин на живот. Компании и частни лица имат възможност да финансират проекти свързани с възобновяеми  енергийни източници като закупуване или изграждане на слънчеви конвертори, вятърни или водни турбини, природо - съобразно строителство и др.
    Новите инвестиционни програми не само ще допринесат за подобряване качеството на живот, но и ще подпомогнат икономиката на страната,  като създадат нови работни места в сферата на производството и предлагането на модерните технологии. Според  проучвания  предоставени от  гръцкия клон на Green Peace до 2020 година ще бъдат открити между двеста и петдесет и триста хиляди нови работни места, които ще са пряк резултат от финансирането в „зелената”  икономика. Тези данни бяха изнесени на международната икономическа конференция на тема „Doing good: Green economy, green business and the sustainability challange”, организиран от списание Economist в Атина. Гост - лектори на конференцията бяха представители от националните и световните бизнес среди, учени в областта на опазването на околната среда, членове на неправителствени организации. Участниците във форума споделиха своя опит в прилагането на еко практики в съответните областите и се дадоха примери за успешно финансиране в така наречените зелени проекти.
    Интересен пример за успешно инвестиране и пряка полза за околната среда и обществото бе даден в лекцията на Крис Уест, изпълнителен директор на Shell Foundation UK. Компанията се фокусира върху корпоративно базирани решения на проблемите, породени от глобализацията, енергетиката,  бедността и климатичните промени. През 2002 организацията създава „Център за природно – целесъобразен транспорт ” и отчасти финансира изграждането на 20 километров транзитен коридор за еко - автобуси в Мексико сити. 97 модерни транспортни средства заменят 350 стари автобуси с висока степен на замърсяване на околната среда. Новата линия обслужва за една година над 100 милиона пътници, които достигат до крайната дестинация за два пъти по – кратко време, а вредните емисии отделяни във атмосферата са с осемдесет хиляди тона по – малко. След успеха на проекта кметството на Мексико сити е възложило на организацията  изграждането на втори коридор, който ще има дължина 100 километра. Уест заяви, че сътрудничеството между държавния и частния сектор е правилната формула за изпълнение на подобни проекти и цитира дарвиновата теория на еволюцията : „Въпросът е не кой е по – умен, а кой е по – адаптивен!”

Категории: зелени инвестиции работни местаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus