Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ирландия набира данъчни специалисти за помощ на Гърция

15 Март 2012 / 18:03:35  Виктория Миндова
942 прочитания

Ирландия набира данъчни специалисти по молба на Международния валутен фонд, за да дадат техническа подкрепа на гръцките си колеги. Ръководителят на помощната група по въпросите на икономическия растеж в Гърция Хорст Райхенбах казва, че страната може да събере неизплатени данъчни и осигурителни вноски в размер от осем милиарда евро, но гръцките данъчни няма да се справят без допълнителна помощ. В Ирландия предлагат възможност за работа в Гърция както на действащи данъчни инспектори, така и на пенсионирани, които искат да удължат работния си стаж.

За 2011 година целта е била да се съберат от закъснели и неизплатени данъчни задължения поне 400 милиона евро. Вместо това гръцките служби са успели да надхвърлят поставената граница и са събрали почти един милиард евро от натрупаните в миналото данъчни задължения. Въпреки това целта е да се създаде данъчна система, която ще предотвратява неизплащането на начислените задължения, а не да се опитва да събере стари борчове, подчертаха европейските специалисти.

Други проблеми, които групата от Европейската комисия е регистрирала са 8724-те незавършени публични проекти (2000-2006) финансирани с европейски пари. Ако не се действа бързо през 2012 има риск половината от отделени три милиарда евро за тези проекти да бъдат върнати обратно на европейската общественост. Това сочи третият доклад на ударната група назначена от Европейската комисия за състоянието на гръцката икономика.

Освен изостаналите публични проекти, Гърция има сериозен проблем с ликвидността, което прави трудно финансирането на малките и средни предприятия. Ръководителят на помощната група Хорст Райхенбах отбеляза, че основният проблем европейските средства да стигнат до тях е липсата на гаранции. Европа е отделила общо 22,5 милиарда евро за подпомагане на малкия и среден бизнес чрез Националната рамка за стратегическо развитие (ЕСПА) за периода 2007-2014. От тях са останали на разположение 14,5 милиарда евро, от които през 2012 трябва да бъдат усвоени четири милиарда евро. Два милиарда евро са предвидени за финансиране на малкия бизнес чрез местната банкова система. Другите два милиарда евро ще отидат за захранването на инвестиционна банка, която министерството на развитието и конкуренцията планира в последната година.

“Гръцкото управление сравнително лесно прокарва и гласува закони, но трудно ги прилага на практика”, отбеляза европейският специалист. От тази гледна точка Райхенбах е категоричен, че трябва да се намали до минимум бюрокрацията, която в момента е една от основните пречки за развитието на частното предприемачество. Главни проблеми остават издаването на лицензи и разрешения за дейност, липсата на комуникация между институциите, както и мудността на администрацията и съдебната система. Той даде за пример митническите процедури при износа, които средно в Гърция отнемат 20 дни, при положение, че средното време за същата дейност в страните от Европейския съюз е 10 дни. През април тази година се очаква Европейската комисия да излезе с комюнике за състоянието на Гърция на базата, на което ще се изгради плана за стимулиране на икономическия ръст или както е известен “втория план Маршал”.

В доклада на Райхенбах се отбелязва, че от началото на кризата са затворили около 60 хиляди предприятия и се очаква още толкова да обявят ликвидация до края на 2012. Ръководителят на групата заяви, че процесът по обмяната на гръцките държавни облигации PSI е успех и гарантира отпускането на втория помощен пакет за Гърция. Той не пропусна да отбележи, че новото правителство не трябва да се отпуска. То трябва да запази ритъма на изпълнение на задълженията си по Меморандум 2, наложен от управлението на сегашния премиер на временното правителство на Лукас Пападимос. Най-важна цел трябва да остане възвръщането на конкурентоспособността, която се е сринала главно в периода 2005-2009. Това ще стане с вътрешно девалвиране на заплатите и стимулиране на производството, за да се възвърне положителния икономически ръст.

Категории: ИкономикаПазари Райхенбах криза реформи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus