Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Италиански търговец на коли пренесъл откраднатия Рубенс в Гърция

13 Септември 2011 / 07:09:45  GRReporter
2174 прочитания

Гръцката полиция е по следите на италиански търговец на автомобили, който работи в Брюксел и най-вероятно е пряко замесен в кражбата на рубенсовото платно, което преди десетина дни бе открито в багажника на лека кола в атинското предградие Глифада. 65-годишен антиквар с магазин на Плака и 40-годишната му приятелка, местна телевизионна звезда бяха заловени в опит да продадат творбата на мними купувачи, които се оказаха оперативни работници под прикритие.
    Първоначално се смяташе, че става дума за картината “Лов на глиган” на фламандския художник Питър Пол Рубенс, открадната през 2001 от Кралския музей за изкуства в белгийската столица. Имаше и съмнения дали става дума за оригиналното произведение или за перфектна негова реплика. Миналата седмица гръцката полиция представи платното пред журналисти и доказа автентичността му. Става дума за рубенсовата картина “Лов на калидонски глиган”, открадната през 2001 от трима маскирани в белгийския Музей за изящни изкуства в Ганди.
    Двамата задържани настоявали пред следователите, че нямат никаква връзка с първоначалната кражба на картината, но изглежда органите на реда са на друго мнение. Телевизионната водеща твърди, че получила картината като подарък от неин италиански приятел от Неапол по време на съвместния им престой на остров Родос през 2003. Полицаите обаче смятат, че краденото платно е било докарано в Гърция от италианеца и е било продадено на близък роднина на задържаната, който живее постоянно в Родос. Гръцката полиция се е обърнала към Интерпол с молба за съдействие за издирването на италианския гражданин с автомобилен бизнес в Брюксел.
    От полицията дори смятат, че не става дума за изолиран случай, а за престъпна мрежа от търговци на крадени произведения на изкуството, които са успели да вкарат в Гърция и изчезнали платна на други големи художници сред които Клод Моне, Винсент Ван Гог и Юджийн Делакроа. В мрежата участвали както гърци, така и италианци, а разследването освен в Атина и Родос се води и в северна Гърция.

Категории: Питър Пол Рубенс Лов на калидонски глиган открадната картина Криминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus