Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Италианските кметове, които дариха заплатите си на Гърция посетиха Атина

29 Февруари 2012 / 17:02:01  Анастасия Балездрова
1184 прочитания

На посещение в Атина се намират италианските кметове Марко Галди и Джовани Москатиело по покана на Централния съюз на общините в Гърция. Това са градоначалниците на Кава дей Тирени и Барониси, които дариха символично своите кметски обезщетения, за да изразят подкрепата си към страната и учредиха движението за солидарност „Magna Graecia”.

От съюза на общините организираха пресконференция, на която кметовете от Италия и Гърция обявиха решението си за създавенето на една общоевропейска мрежа на общините. Тя ще има за цел да върне Европа към нейните учредителни ценности - солидарността и социалната сплотеност.

„Стремим се да свържем италианските, гръцките и общините от останалите европейски страни. Инициативата ни има една много голяма цел. да изрази нашата благодарност към гръцкия народ за всичко, което е дал на цивилизацията”, посочи Марко Галди, по професия университетски преподавател.

„Без хилядолетната гръцка история, богатството и мъдростта днешна Европа нямаше да съществува. Не на Европа без Гърция. Не на европейските политики, които не дават перспектива за развитие”, допълно неговият колега Джовани Москатиело. Той призова за налагането на прозрачността, на принципа за равно облагане с данъци, даване на предимство за работа на младите хора и жените и по-силна политическа и културна европейска интеграция с паралелно засилване на ролята на Европейския парламент.

На пресконференцията стана ясно, че кметовете в Италия продължават своите професионални занимания и след като бъдат избрани. Докато законът задължава техните колеги в Гърция да преустановят професионалната си дейност. „Вече поставихме въпроса за премахване на това ограничение пред ръководството на министерството на вътрешните работи. Събрахме 130 подписи от общо 325-те кметове в страната. Смятаме, че ако ни бъде предоставена възможността да работим по професията си, нашите обезщетения ще могат да спаднат и по този начин държавата ще може да спести от тези суми, заяви председателят на съюза и кмет на атинското предградие Калитеа Константинос Аскунис.

В момента нетната заплата на един кмет на община с над 100 000 жители е 2 941 евро, на община с население между 20 000 – 100 000 жители – 2 353 евро и на община с население под 20 000 жители – 1 765 евро. Една от тези заплати бе удържана миналата година. същото ще се случи и през 2012.

Константинос Аскунис представи днни на Eurostat, за да покаже, че местното самоуправление струва на държавната хазна 3,1 на сто от БВП. „Това е най-ниският процент в целия Европейски съюз, с изключение на Кипър и Малта. Ясно е, че гръцките общини нямаха и нито биха могли да играят роля в предизвикването на икономическата криза”, посочи той. Гръцките кметове пожелаха да отхвърлят нападките, че през годините местното самоуправление е натрупало големи заеми към банки, включително и чуждестранни. „Да, имаме презадлъжнели общини, но общите задължения на всички тях са едва 0,7 на сто от БВП”.

Кметът на Калитеа каза още, че през последните две години финансирането на общините е намаляло с 51 на сто. „Преустановени са всички инвестиционни програми за общински проекти. В бюджета за 2012 за местната администрация са предвидени малко под 1,8 милиарда евро, докато през 2009 парите бяха двойно повече”. Според кметовете, ако орязванията в бюджета на местното самоуправление се приложи в целия държавен апарат, Гърция ще може да има първични излишъци, „следователно няма да има нужда от допълнителни тежки икономически мерки”.

От 5 880 през 2010, общинските фирми са станали 1 138 през 2011. Това е довело до драстично намаляване на разходите. Въпреки прехвърлянето на голяма част от пълномощията на някогашните окръжни управления към общините, което наложило и поемането на персонал, все пак през 2010 – 2011 са напуснали 4 839 служители.

По време на срещата кметовете си размениха грамоти и сувенири. Гостите от Италия изразиха благодарността си за топлото посрещане и подчертаха необходимостта Гърция да бъде подкрепена от Европа. „Казват, че гърците нямат братя. Като имаме предвид значението на гръцката култура, мога да заявя, че всички сме деца на Гърция. Вашата история е и наша история. Някога, когато се озовах пред паметника на Леонидас, заплаках за това, че 300-та спартанци са дали живота си за своята култура, която е началото на европейската култура. Надявам се европейците да последват техния пример и да спасят Гърция и Европа”, подчерта Марко Галди.

Двамата кметове от Италия предоставят общата символична сума от 1 880 евро първоначално за една година. Парите ще се предоставят на Гръцкия червен кръст и тяхното използване ще се контролира.

Категории: Политика кметове общини Марко Галди Джовани Москатиело кметски обезщетения солидарност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus