Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите в САЩ се печелят от кандидата, който е най-близо до центъра

07 Ноември 2012 / 17:11:31  Анастасия Балездрова
1698 прочитания

Гръцките медии отразиха изборите в САЩ с особен интерес. Електронните издания проследиха подробно представянето на изборните резултати в различните щати, преди да обявят победата на Барак Обама.

Тя е новина номер 1, наред с критичния вот на новите икономически мерки, който се очаква тази вечер в гръцкия парламент. Повечето от анализаторите приветстват вота на американските избиратели, понеже смятат, че оставането на Барак Обама на кормилото на САЩ е по-позитивно, отколкото ако то бе преминало в ръцете на републиканеца Мит Ромни.

Подобно е мнението и на водещи гръцки политици, които го изразиха в социалната мрежа Туитър. Депутатът от Нова демокрация Кириакос Мицотакис определи избора на Обама като „позитивно развитие за Гърция” и се аргументира: „Защото Ромни беше много неприятелски настроен към Гърция, докато Обама притискаше Европа да бъде по-смела”.

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос обясни защо се е зарадвал за победата на кандидата на Демократичната партия със следния „туит”: „Победата на Обама е удар срещу Меркел и нейната политика на строги икономии и надежда за Гърция и отписването на лихварския дълг”.

През целия предизборен период Гърция се вълнуваше от резултата на американския вот много живо. Фразата, която кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни повтори няколко пъти по време на кампанията си, че „САЩ не трябва да стигнат до състоянието на Гърция” бе наклонила везните на предпочитанията им към досегашния обитател на Белия дом Барак Обама.

Също толкова значение отдават и на присъствието на представители на гръцката диаспора в новия Конгрес. Според изборните резултати американците с гръцки произход Джон Сарбанис (демократ от Мериланд) и Гас Билиракис (републиканец от Флорида) бяха преизбрани за членове на Камарата на представителите.

Мандата си поднови също Ники Цонгас (представител на Демократическата партия от Масачузетс) и вдовица на някогашния сенатор и участник в надпреварата за кандидата за президент на Демократическата партия през 1992 Пол Цонгас.

Мястото си в Сената осигури също представителят на Ню Джърси Робърт Менендез, който е силен поддръжник на Гърция.

Представителката на Демократическата партия от Невада Шели Бъркли, която е с гръцко-еврейски произход от Солун се бори за място в Сената. Ако тя не успее в следващия състав на конкретната камара няма да има нито един сенатор с гръцки произход след решението на републиканката Олимпия Сноу да не участва на вчерашните избори.

Все още не е ясен броят на гласовете, които е получила представителката на демократите от Невада Дина Тайтус, която се бори за място в Камарата на представителите. Извън Конгреса останаха Джон Арванитис (демократ от Ню Джърси) и Джеймс Каргас, също демократ от Тексас.

Представителката на Демократичната партия от Ню Йорк Каролин Малони, която е и заместник-председател на „Гръцката асоциация” също поднови своя мандат в Камарата на представителите.

В местния сенат в Ню Йорк се очаква да бъде избран демократът Михалис Янарис, а в местния парламент – демократката Арабела Симота и републиканката Никол Малиотаки.

GRReporter се обърна за коментар по темата към един от експертите по външна политика в Гърция – почетният професор от Атинския университет Теодорос Кулумбис. Той е заместник-председател на Европейската фондация за европейска и външна политика и през последните години се занимава с решаването на конфликти на международно ниво. В интервюто за GRReporter той изрази личното си мнение за изборите в САЩ и тяхното значение за останалия свят.

Г-н Кулумбис, защо загуби Мит Ромни?

Първо искам да подчертая, че Мит Ромни загуби с много малка разлика. Една от основните причини бе, че така наречените малцинства в САЩ – афроамериканци, латиноамериканци и в по-малка степен американците от азиатски произход гласуваха масово за Обама. Същото направи и голяма част от женското население и най-вече неомъжените жени. Освен това в САЩ продължава да е валидно неприемливото географско разделение на „сини”, т.е. привърженици на Демократическата партия и „червени” – привърженици на Републиканската партия щати. Северната част на страната е „синя”, а южната с изключение на Ню Мексико – „червена”. Това се предопределя от исторически и други причини, но е факт, че на север и по източното крайбрежие хората са по-„прогресивни”, докато на юг са консерватори. Това разделение пролича доста силно през последните няколко изборни надпревари.

Най-важният фактор за избора на американците бе икономиката. Вотът им бе предопределен от така наречения „pocket nerve”. Най-бедните и маргинализирани жители на страната гласуваха за Обама, защото той вярва в една система на защита на социално слабите и неосигурените. Най-голяма роля в тази насока изигра създаването на Национална здравна система, наречена „Obama care”, без която 50 милиона неосигурени американци нямаше да могат да имат достъп до здравни услуги.

Категории: Политика президентски избори САЩ Барак Обама Мит Ромни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus