Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Изборите започват

06 Май 2012 / 08:05:22  GRReporter
912 прочитания

В 7 часа сутринта започнаха изборите, които ще излъчат членовете на бъдещия гръцки парламент. Мнозина наричат тези избори най-решаващите за последните 30 години.

Право да гласуват имат общо 9 850 802 гръцки граждани, а навършилите през тази година пълнолетие, които ще гласуват за първи път на парламентарни избори са 359 959.

До момента изборите протичат гладко. Избирателните секции ще затворят в 19.00 часа, когато ще бъдат публикувани резултатите от първия exit poll.

Както посочи министърът на вътрешните работи Тасос Яницис, изборният резултат се очаква да се стане по-ясен едва късно вечерта, заради големият брой партии, които се стремят да влязат в парламента.

Според изявленията на министъра, по време на изпробването на системата на министерството от компанията Singular Logic, която за пореден път е поела обработването и предаването на резултатите, са уточнили, че от техническа гледна точка ще разполагат с първите резултати към 21.00 - 21.30 часа, но от политическа гледна точка резултатите ще станат ясни по-късно, към 23.00 - 23.30 часа, тъй като може да се получи пренареждане на депутатските места.

Невижданият досега брой на нерешилите за кого ще гласуват граждани прави невъзможна всяка прогноза за изборния резултат от днешните избори, пише агенция Ройтерс, а Френската информационна агенция подчертава краха на двупартийния модел, отговорен за икономическата криза в страната след 30 години управление.

Френската информационна агенция посочва също така, че облагодетелстваната партия на тези избори е Нова демокрация, въпреки че дори и тя няма до постигне процент по-голям от 25%. И то въпреки заплахите на Андонис Самарас, че ще поиска нови избори, в случай че не получи достатъчно гласове, за да състави самостоятелно правителство.

За ПАСОК Френската информационна агенция споменава, че заради политиката, диктувана от Европейския съюз и Международния валутен фонд, партията рискува да загуби над половината от гласоподавателите си, които на изборите през 2009 са били 44%.

От своя страна Ройтерс отбелязва, че според последните социологически проучвания ПАСОК ще бъде втората партия с 14 - 19% от гласовете. Останалите четири партии, които имат шанс да влязат в парламента, се борят за около 10% всяка от тях.

Обрат в прогнозите за изборния резултат предвижда пък последното проучване, публикувано от  nonews-news.blogspot.com. Според него разликата между първите две партии се стопява, изненадващи резултати за партията на Стефанос Манос „Драси” и за „Независимите гърци” на Панос Каменос.

В събота вечерта във въпросния блог бяха публикувани резултатите от проучване „с известни резерви и от страна на социолозите, които говорят за истински „подвижни пясъци”.

Проучването изследва нагласите за гласуване и не ги преизчислява в изборен резултат (преброяване на гласовете, където цифрите може да са по-големи).

Нерешилите за кого ще гласуват са все така двуцифрено число.

Нова демокрация - 20,7%

ПАСОК-  16,8%

Лявата коалиция СИРИЗА - 13,1%

„Независими гърци” (Панос Каменос) - 10,1

Комунистическата партия ККЕ - 9,0%

Демократичната левица - 4,9%

Еколозите-зелени - 3,7%

Неонацистката „Златна зора” - 3,4%

„Драси” (Стефанос Манос) - 2,5%

Демократичен алианс (Дора Бакояни) - 2,3%

Крайно дясната „ЛАОС” - 2,1%

Друга партия - 5,2%

В централата на Нова демокрация цари напрежение. От ПАСОК ще са доволни, ако се задържат на второто място.

Панос Каменос, основателят на „Независимите гърци” и Алексис Ципрас, лидерът на лявата коалиция СИРИЗА празнуват. Както и Стефанос Манос с неговата партия „Драси”, който след преизчисляването на изборния резултат минава 3%-овата бариера и влиза в парламента.

 

Очаквайте подробности.

 

 

 

 

 

 

Категории: парламентарни избори ПАСОК Нова демокрация изборни резултати exit poll
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus