Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Избягалите рецидивисти убили 37-годишния полицай

18 Юни 2013 / 12:06:32  GRReporter
1473 прочитания

Гръцката полиция продължава да издирва нападателите, които в ранните часове в понеделник застреляха от упор полицая Георгиос Андрицопулос по време на проверка до село Дистомо. Убитият полицай е бил на 37 години, баща на две деца, а след месец семейството се е готвело да посрещне и третото си дете.

Властите смятат, че нападателите са незаловените досега бегълци от затвора в Трикала. Всички заподозрени са от албански произход и се смята, че са разпръснати и действат в региона на област Виотия. В огромната операция за тяхното залавяне участват различни части на гръцката полиция от Атина и местните участъци, както и хеликоптер, снабден с термична камера.

Полицаят е втората жертва на опасните престъпници след бягството им от затвора през месец май тази година. Той бе ранен тежко по време на полицейска проверка около 02:00 в понеделник сутринта в региона на Десфина. Георгиос Андрицопулос и колегите му получили сигнал, че съмнителни лица се движат пеш в района на Дистомо. Те веднага заминали за мястото с патрулка, а след тях потеглила и цивилна кола на полицията.

Патрулката с тримата полицаи пристигнала първа. Докато колата паркирала от близка горичка изскочили петима души. С калашници в ръце те успели да обезоръжат полицаите и да откраднат техните оръжия: три бронежилетки, три пистолета и една бойна пушка G3A3.

В същото време на мястото пристигнала и цивилната кола, в която пътували други двама полицаи. Тогава един от от нападателите започнал да стреля срещу тях с автомат Калашников. Един от изстрелите ранил шофьора на колата в бедрото, като засегнал артерията. Полицаят издъхнал от масивния кръвоизлив, а в болницата в Ливадия, където бил откаран успели единствено да констатират, че е мъртъв.

Нападателите избягали с патрулката, която сега се издирва от полицията. Властите смятат, че те разполагат с още един цивилен автомобил и микробус, които са били откраднати в региона през предишните дни.

Въпреки че събитията не се свързват официално с бегълците от затвора в Трикала, кражбите на автомобили през последните две седмици в конкретната област вероятно показват техния маршрут. Първоначално до село Ератини бяха откраднати две коли, които впоследствие бяха открити близо до зимния курорт Парнасос. Едната от колите бе изгорена, а другата – пълна с тежко оръжие и експлозиви. След това от други села в област Фтиотида са били откраднати още два автомобила и един микробус. От тях само бялата Тойота била открита до Делфи, а червената Лада е била забелязана до кръстовището Левендис, откъдето нападателите са стреляли срещу полицаите.

Преди два дни пожарникари видели двама души в горска площ до манастира в Дамаста. На въпроса им какво правят там те отговорили, че са на пикник. Пожарникарите успели да забележат, че единият от мъжете крие пистолет под дрехите си и алармирали полицията. Когато патрулките пристигнали на мястото от двамата мъже нямало и следа.

Седем от избягалите 11 албанци от затвора в Трикала са все още неуловими. Трима от тях бяха заловени ден след бягството близо до затвора. 35-годишният Ермал Литар беше заловен на Разпети петък след обир в супермаркет в атинското предградие Перистери. Той бе замесен в убийството на една млада жена в Истмия до Коринт и в нападението срещу полицаи в района на Мандра до Атина.

Останалите седем все още не са заловени въпреки усилията на полицията. За ръководител на групата се смята Марио Кола, който е най-опасен от всички. Той е бил заловен на 16 февруари 2010 в атинския квартал Виронас по време на жестока схватка с полицията, в която е участвал и Литар. Впоследствие бил осъден на 13 години затвор. Според събраните до момент данни, Кола е участвал във всички досегашни нападения на групата след бягството им от затвора.

Друг опасен член на групата е 27-годишният Илир Купа, чийто биологичен материал бе открит в колата, която нападателите са използвали в схватката с полицаите в Мандра, както и в белия бус, откраднат в Коринт.

Той е бил заловен през октомври 2011 в атинския квартал Неос Козмос за участие в престъпна група, съставена само то албанци. Адмир Муратай и Клемент Кола са имената на другите двама бегълци, чиито следи са били открити в различни нападения. Първият е бил заедно с Литар в обира в Перистери, както и в обира на клон на Националната банка на Гърция в Лариса, който е организирал заедно с Клемент. Обирът е станал на 16 май тази година, а плячката е била един милион евро.

Ермал Литар след залавянето му по време на опита за обир в атинското предградие Перистери

За останалите трима бегълци няма данни, че са участвали в последвалите нападения, но се смятат за особено опасни. Полицейски източници твърдят, че бегълците се крият в “триъгълника” между областите Фтиотида, Фокида и Виотия, понеже районът е планински и там могат да намерят скривалища и различни маршрути, за да избягат.  

Категории: Криминална хроника убийство полицай рецидивисти бегълци затвор в Трикала полицейска акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus