Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изгониха журналистите от срещата на Ципрас с посланиците от G20

06 Юни 2012 / 15:06:14  Виктория Миндова
1076 прочитания

Ние сме спасението на Гърция, каза Алексис Ципрас на посланиците от G20. Той покани представителите на най-силните икономики в света на среща, за да ги убеди, че радикално лявата СИРИЗА е модерна партия, която ще даде нова надежда на фалиралата Гърция. Основният му довод в опита му да защити позицията на партията си бе, че Гърция не може да излезе от кризата с лидери от досегашното управление. Той описа ситуацията на Гърция в последните две години като модерна гръцка трагедия в три части. Ципрас говори за възмездие, наказание и катарзис, в която СИРИЗА играе главна роля.

“Нашата програма не е прoграма изход на страната от еврото, а само изход на Гърция от кризата”, настоя Ципрас. Той обвини медиите, че изкривяват платформата на партията. Настоя, че СИРИЗА иска да приложи модерен тип социализъм, който няма да повтори неуспешните примери от миналото. Говори за важността на социалната справедливост, опазването на околната среда и за равенството между половете, които са трите стoжера на партията, но не влезе в подробности как смята да се справи с най-наболелия проблем на Гърция – икономическата криза.

Въпреки това настоя, че когато СИРИЗА вземе властта ще замени Меморандума за финансова помощ с Национална оздравителна програма. Тя ще основава на солидарността между европейските народи, а не на мерките за фискална консолидация. Той е сигурен, че е задължение на Европа да задържи Гърция в рамките на еврото, като покаже по-голяма солидарност, без да изисква финансови съкращения. “Ако същата рецепта продължи да се прилага, ще има изключително лоши последици не само за Гърция , но и за еврозоната”, каза политикът, но заяви, че това е предупреждение, за да се избегне катастрофа, а не изнудване, както неговите политически опоненти искат да го представят. Ципрас обеща, че ще реформира страната и ще я изчисти от корупционните практики на партийния протекционизъм, но като се опира на държавния сектор.

Посланиците на страните от G20 слушаха с интерес евентуалния утрешен премиер на Гърция. Водеха си записки и усърдно се опитваха да вникнат в контекста на думите на Ципрас. Въпреки, че в основни линии, той се придържаше към казаното още миналата седмица при представянето на програмата за управление, лидерът на СИРИЗА беше значително по-умерен в думите си. Доколко повярваха на казаното от него, така и не стана ясно. Журналистите бяха помолени да напуснат залата, преди да се чуят гласовете на посланиците, както техните въпроси и мнения.

Категории: Политика СИРИЗА Ципрас програма за управление избори Гърция G20
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus