Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изискванията на Тройката за новия заем – 79 мерки в рамките на 10 дни

19 Февруари 2012 / 14:02:33  GRReporter
2167 прочитания

Новият пакет от мерки, който трябва да бъде одобрен от правителството и парламента в следващите десет дни, налага принудителната промяна на гръцката икономика и общество.

Както предвижда договорът, в рамките на този срок трябва да приключат всички действия, изисквани от Тройката, за да бъде приложен новият договор за заем.

По този повод гръцкият премиер Лукас Пападимос е започнал истински маратон от преговори с германския канцлер Ангела Меркел и италианския си колега Марио Монти.

Така в понеделник в парламента трябва да се гласува спешно законопроектът, включващ намаляването на заплати, основни и допълнителни пенсии, както бе решено на заседание на министерския съвет.

Ще бъде внесен и втори законопроект, отново спешен, свързан с нерешените въпроси в областта на здравеопазването, новите регулации за лекарствата и преструктурирането и обединяването на допълнителните пенсионни фондове.

Освен това, не е изключена възможността, ако се наложи, министерският съвет на свое заседание във вторник да уреди с нормативен акт нерешени въпроси около програмата PSI.

Според предвидения график, на 8 март се очаква да бъде обявена публичната оферта за обмяна на облигациите, а на 11 март тя да бъде осъществена.

На заседанието бе изразен оптимизъм във връзка с одобряването на новата икономическа програма на заседанието на Εurogroup в понеделник.

Според говорителя на кабинета, премиерът е подчертал, че е налице положителна нагласа от страна на европейските лидери да бъде отпуснат заемът за развитие, след решение на Εurogroup и приключването на програмата PSI.

Министърът на образованието Ана Диамандопулу изглежда е изразила несъгласието си с договорените съкращения, подчертавайки, че първоначалното предложение на министъра на труда Георгиос Кутруманис за средно намаляване на допълнителните пенсии с 15 % би било по-изгодно за фондовете. Въпреки това тя е заявила, че ще уважи решението на кабинета.

Широка дискусия предизвика и законопроектът на министерството на околната среда за старото атинско летище. «Става въпрос за голям проект за развитие», заяви Панделис Капсис.

Законопроектът предвижда 1/3 от 6200-те декара да бъдат превърнати в зелени площи, 1/3 да бъде застроена, а останалата 1/3 да остане свободна.

На заседанието на министерския съвет бе обсъден и ходът на програма «Helios», както и възможностите за развитие, които тя може да предложи.

Що се отнася до партиите, икономическите реформи, които гръцката държава трябва да предприеме, водят до коренна промяна на политическата картина в страната. Според последните социологически проучвания, броят на партиите, които ще влязат в следващия парламент достига девет.

По-конкретно, според проучване на социологическата агенция MARC, партиите в следващия парламент ще бъдат осем, като Нова демокрация е на първо място със сериозно предимство пред ПАСОК, който остава на трета позиция след Демократичната Левица.

Според нагласите за гласуване Нова демокрация получава 24% от гласовете, Демократичната Левица 15,2%, ПАСОК 13,9%, Комунистическата партия ККЕ 11,9%, лявата коалиция СИРИЗА 10,7%, крайно дясната партия ЛАОС 6,9%, Еколозите-Зелени 3,3%, Демократичният Алианс на Дора Бакояни 3,2%, крайно дясната групировка „Златна зора” 2,8% и Движението „Арма политон” 1,7%.

Ако изборите бъдат проведени днес Нова демокрация би получила 117 депутатски места, Демократичната Левица 43, ПАСОК 39, ККЕ 34, СИРИЗА 30, ЛАОС 19 и по 9 места Еколозите-Зелени и Демократичният Алианс.

62,9% от гласувалите биха искали след изборите да бъде съставено правителство на сътрудничеството. 51,5% от анкетираните искат изборите да бъдат проведени през април.

Голяма част от хората изразяват своя гняв и разочарование от гласуването в парламента на новата програма за заем. При това над 60% смятат за грешен ход на политическите лидери изключването на депутатите, които в неделя гласуваха „против” новите мерки.

Според проучване на социологическата агенция ALCO, девет ще бъдат партиите в следващия парламент. Според нагласата за гласуване Нова демокрация получава  24% от гласовете, а Демократичната Левица - 11,5%. Третото място си поделят ПАСОК и ККЕ с 11%, следват СИРИЗА с 8%, ЛАОС с 5%, Еколозите-Зелени и „Златна зора” с по 3,5%, и Демократичният Алианс с 3%.

Според резултатите от проучването на агенцията, Нова Демокрация би получила 129-133 депутатски места, ПАСОК 44-47, Демократичната Левица 32-34, ККЕ 29-32, СИРИЗА 23-25, ЛАОС 16-19, Еколозите-Зелени 9-10, а от 0 до 9 се смята, че ще бъдат депутатските места за Демократичния Алианс и „Златна зора”.

20% от анкетираните са заявили, че биха подкрепили партия начело с Лукас Пападимос, а 63% смятат за грешка изключването на депутатите, гласували „против” новия договор за заем.

И според проучване на агенцията MRB, двете големи партии губят подкрепата на избирателите си след гласуването в парламента на новия договор за заем. Така Нова Демокрация получава едва 19% от гласовете, а ПАСОК 8,2%.

Същевременно 78,7% от анкетираните вярват, че условията на политическата сцена в момента благоприятстват създаването на нови партии, а 95,1% заявяват, че са песимисти за бъдещето на страната.

Категории: икономическа криза Тройка мерки договор за заем социологически проучвания партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus