Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Изказване на Стурнарас срина акциите на Пощенската каса

30 Август 2012 / 11:08:24  GRReporter
1346 прочитания

Гръцкият финансов министър Йоанис Стурнарас определи като неустойчиво бъдещето на държавната Пощенска каса и думите му обезцениха акциите й на Атинската борса с 29,71 на сто. Изказването бе направено пред парламентарната комисия по финансите, която трябваше да одобри законопроект за увеличаването на капитала на Фонда за финансова стабилност от 10 на 50 милиарда евро.
    Думите на Стурнарас намериха моментален отклик сред инвеститорите, които масово започнаха да се освобождават от акциите на Пощенската каса. Буквално за минути те се обезцениха от 0,2390 на 0,1680 евро за акция. Въпреки срива много акции останаха непродадени, тъй като предлагането надхвърляше търсенето. В средата на деня банката временно преустанови търговията на акциите си. Гръцката държава пряко притежава 34 на сто от акциите на банката и непряко чрез Гръцките пощи още 10 на сто. По 7 на сто притежават Националната банка на Гърция и Eurobank.
    Финансовият министър също така информира депутатите, че се удължава с един месец от 3 на 4 срокът, в който банките трябва да представят финансовите си отчети за първите 6 месеца на 2012, когато пострадаха от орязването на дълга към частните кредитори. Това обаче не важи за Пощенската каса, която ще трябва да представи отчета за щетите си до утре, 31 август. Този факт още повече убеди инвеститорите, че нещо се готви около банката и то в най-близко бъдеще.
    Оповестяването на данните за вредите от гръцкия PSI бе определено от работещите в Пощенската каса като “огромна опасност, която вещае бурни последствия за съществуването й”. За днес те обявиха 24-часова стачка. Според запознати щетите наистина са огромни, балансът й е на червено и при нормални условия банката би трябвало да банкрутира, но правителството на Андонис Самарас е решено да не позволи това. По-късно от ръководството на Пощенската каса обявиха, че е невъзможно да обявят резултатите си до утре, 31 август.
    От много месеци управляващите заедно с представителите на надзорната тройка търсят решение на казуса. Засега финансирането на банката ще продължи чрез Механизма за спешно осигуряване на ликвидност ELA на Банката на Гърция, както това се прави и за Земеделската банка АТЕ. Възможно е и за нея да се приложи модела на АТЕ - разделянето на “добра” и “лоша”  банка и продажбата на “добрата”. В случая на Земеделската банка, “добрата” бе купена от банка Пиреос.     Според запознати сделката за Пощенската каса е сред приоритетите на правителството. За да се осъществи обаче, трябва условията по нея да се обсъдят с тройката, да се одобрят от парламента, да получи Гърция следващият транш от 31,5 милиарда евро, да се рекапитализира банката и едва след това да се продаде. Както може да се очаква, най-вероятните купувачи са Националната банка на Гърция и Eurobank, които вече притежават акции от Пощенската каса. Казусът допълнително се усложнява от факта, че двете заинтересовани банки и Алфа банк са кандидати да купят банка Емборики, а Credit Agricole не бърза да реши на кого ще я даде. А надзорната тройка е поставила изискване Емборики и Пощенска каса да не отиват в една и съща финансова групировка. Т.е. първо ще трябва да се изчака продажбата на Емборики и след това на Пощенската каса.

Очаквайте подробности

Категории: Йоанис Стурнарас Пощенска каса Земеделска банка Eurobank PSI акции рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus