Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изтезания в гръцки полицейски участък, подобни на тези в затвора „Абу грайб” в Ирак

19 Април 2012 / 10:04:00  GRReporter
1940 прочитания

Един шокиращ случай на полицейско насилие в центъра на Атина буквално прави сравнението с изтезанията в затвора „Абу Грайб” в Ирак напълно еднозначно. Гръцкият всекидневник „То вима” представя съдебната документация за побоя, нанесен от петима полицаи на един 35-годишен мъж, само защото са решили, че той е ранил техен колега в опита си да не бъде заловен. Оказва се, че извършителят не е той, а един заловен малко по-късно адвокат.

„Бяха ме увили в една черна торба за отпадъци, която се беше напълнила с изпражнения, заради страха от изтезания. Поставяха пистолета до окото ми. Заплашваха, че ще ме убият и ме удряха. Веднага след това ме караха да вървя на куц крак. И когато не успявах да го направя, отново ме удряха”.

Това е част от показанията на един 35-годишен албанец, който е бил заловен преди някоко години от полицаите от един от централните участъци в Атина и бил подложен на неописуеми изтезания. Случаят не е достигнал никога до публичност, а съвсем скоро е достигнал до правосъдието. Обвиняемите полицаи от конкретния участък ще бъдат съдени от Тричленния апелационен съд за углавни престъпления.  

Полицаите преценили погрешно, че албанецът бил отговорен за раняването на техен колега. Затова го подложили на изтезания, пред които жестокостта на американските войници в затворите в Ирак бледнее. Високопоставени представители на полицията определят случая като най-показателния за упражняването на полицейско насилие през последните 20 години.

Събитията са се случили на 7 декември 2005. Полицаи от поддирекцията за преследване на трафика с наркотици заловили 35-годишния албанец и открили у него малко количество наркотични вещества. След неговото залавяне съвсем наблизо бил арестуван и един адвокат, също поради съмненията, че извършва трафик на наркотици.

Впоследствие адвокатът бил обвинен, че в опита си да избегне ареста е стрелял и ранил един от полицаите. Според съдебната документация чужденецът, който бил заловен пръв по време на акцията бил откаран в участък в Атина, където бил подложен на особено свирепи изтезания от полицаите там. Както описва в показанията си, още в патрулката го е ударила една жена-полицай.

След това, както разказва, в участъка „ме биха пет души. Един от полицаите беше взел един въздушен пистолет и ме удряше по цялото тяло. Помня, че пистолетът имаше някакви жълти неща (пластмасови патрони) и ме удряше с него по окото. Нанесе удари по половите ми органи, накара ме да вървя в права линия на куц крак и когато не успявах да го направя ме биеше отново. Когато падах ми казваха „разтвори краката си”, за да могат да ме ударят по половите органи, след което ме вдигаха насила, за да ме бият пак. Когато им казах, че искам да отида до тоалетната ми казаха: „Не, мръсен албанецо. Свърши работата върху себе си”. Направих го и тогава увиха долната част на тялото ми в черна найлонова торба, за да не цапам. Заплашваха ме, че няма да изляза жив от там.

По време на предварителното следствие показания е дал и братът на 35-годишния арестант. „Вечерта на същия ден видях брат си, който беше задържан. От кръста надолу беше увит в една черна найлонова торба за отпадъци, с изпражненията си по себе си, едното му око буквално висеше надолу, а ръцете и краката му бяха вързани. Брат ми имаше чисто криминално досие”.

Както се посочва в съдебно-медицинската експертиза и в други съдебни документи, „по време на престоя си там 35-годишният чужденец е получил телесни травми, причинени от действията на полицаите от конкретния участък. Нанесли са му удари по гърба, лицето и половите органи, в резултат на които бяха установени охлузвания на двете очи, кръвонасядане на дясното рамо, хеморагични инфилтрати на бедрата и плеврална болка при дишане. Видът и интензитетът на травмите по тялото и главата му сочат, че ударите не са били нанесени симптоматично, а системно”.

Въпреки че в показанията си арестантът посочва, че е бил бит от петима полицаи от конкретния участък, отговорните офицери са заявили, че в същия момент присъствие там са заявили само трима униформени. Всички полицаи били изненадани от показанията и казали, че не знаят нищо за побоя над 35-годишния албанец. 

Категории: Криминална хроника полицейски участък побой углавни престъпления арестант
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus