Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Източноевропейските пазари заменят руския за гръцките плодове

13 Август 2014 / 15:08:00  Анастасия Балездрова
993 прочитания

Наложеното от Москва ембарго върху ред земеделски продукти от страни-членки на Европейския съюз предизвика сериозни проблеми сред гръцките производители на праскови в Северна Гърция. Преди три дни конвой от 3 000 хладилни камиони, натоварени с праскови и нектарини бе върнат обратно, поради отказа да преминат в Русия.

Едни от най-засегнатите от ембаргото са земеделците от област Иматия в Северна Гърция, където се произвеждат 140 000 тона праскови и 60 000 тона нектарини годишно. Според председателя на асоциацията на сдруженията на производителите в региона Христос Янакакис върнатото количество от произведените само в област Иматия плодове възлиза на 12 000 тона. „Сега насочваме усилията си да продадем продукцията си към наши клиенти в Украйна, Чехия, Румъния, България, Полша и Унгария на по-ниски цени, за да избегнем връщането им тук”, заяви той пред GRReporter. Ако не успеят да намерят пазар за плодовете е много вероятно те да се развалят и производителите да се принудят да ги изхвърлят.

Всяка година 60 на сто от износа на гръцки праскови и нектарини е предназначен за руския пазар. Общото количество гръцки плодове, които са останали в камионите след налагането на ембаргото е 30 000 тона. Янакакис посочи, че цената, на която производителите продават в Русия е 0,53 евро на килограм, но сега са принудени да намалят цените си, за да ги продадат в посочените страни от Източна Европа. „Прасковите запазват качеството си до 15 дни след поставянето им в хладилниците. След това то постепенно намалява”, посочи Янакакис.

Той допълни, че с гръцкото министерство на земеделското развитие вече е започнала процедурата по описа на щетите, възникнали в резултат на руското ембарго. „Засега са описани количествата в хладилните камиони. Но сезонът е още в разгара си и само в нашата област се очаква да бъдат събрани още 13 000 тона праскови и нектарини. Обезщетения трябва да се изплатят и от загубите, които имаме от количествата, които се принуждаваме да продаваме за производство на сокове. За тях цената е 0,05 евро на килограм”.

Според Янакакис проблемът ще се разрасне през следващите месеци, защото в списъка с продуктите, които са предназначени за руския пазар са и други плодове като ягоди и ябълки.

„До момента Европейската комисия одобри отпускането на 420 милиона евро от Фонда за управление на кризи, които са предназначени за изплащането на обезщетения на земеделците от всички страни-членки на Европейския съюз. Категорично можем да кажем, че тези пари не са достатъчни”. Той допълни, че производителите от страните от Европейския Юг са предприели инициатива да обединят действията си с цел да имат единна позиция и искания към администрацията в Брюксел.

Според гръцки медии правителството в Атина води неофициални преговори с представители на Русия с цел да ограничи негативните последствия от ембаргото върху гръцкото земеделско производство, въпреки че министерството на външните работи няма големи очаквания за позитивен развой на събитията.

От своя страна производителите хранят надежди, че дефицитът от стоки може да принуди Москва да промени твърдата си позиция. „Имаме информация, че вече се наблюдава липса на стоки и повишение на цените на руския пазар. Русия не може да покрие нуждите си от други пазари”, посочи в заключение Янакакис. 

Категории: Икономика земеделци праскови нектарини ембарго Русия обезщетения източноевропейски пазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus