Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънреден данък за 305-те най-печеливши корпорации

04 Ноември 2009 / 13:11:33  GRReporter
1404 прочитания

Извънредно допълнително облагане от 5% до 10%, налага новото правителство на 305 големи дружества и търговски банки, които са декларирали печалба за 2008 година над 5 милиона евро. С влизането в сила на тази мярка, държавното управление цели да събере над 870 милиона евро от предпрятията, които в последните пет години са били облагодетелствани от съществуващите в закона данъчни облекчения. В изявлението си, министъра на финансите Георгос Папаконстантину, казва, че е крайно време големите корпорации да покажат “обществена солидарност” в период на икономическа криза и да подпомогнат стопанския живот на Гърция.
    Конкретните параметри на проектозакона са да се отдържат 5% от 140 дужества, които декларират печалба от 5 милиона евро до 10 милиона евро, 7% за 85 предприятия с брутана печалба от 10 милиона евро до 25 милиона евро и 10% за 80 предприятия, които имат печалба преди данъчно облагане над 25 милиона евро. Очаква се и увеличение на данъчния коефициент на големите недвижими имоти или с други думи, тези, които са стойност над 600 хиляди евро.
    Министърът подчертава, че “Няма правителство, което да желае въвеждането на подобни извънредни мерки. Икономическата ситуация, обаче, в момента е много трудна и настоящият бюджет не може да подкрепи най–нуждаещите се социaлни групи. Би било социална несправедливост да не въведем тази извънредна промяна в законодателството.”
    С извънредния данък правителството се надява да осигури около 1 милиард евро, които ще се раздпределят във формата на социални помощи между два и половина милиона гръцки грждани. Размера на субсидията ще е от 700 евро до 1300 евро и ще се отпуска в съответствие със семейното положение и годишния доход на правоимащите. За семейтво с едно дете и общ годишен семеен доход до 14000 евро, се полага помощ в размер на 700 евро, за семейтво с две деца и годишен доход до 15500 евро  -  800 евро, за семейтво с три деца помощта ще е 1000 евро при общ годишен доход до 17000 евро, за семейство с четири деца – 1100 евро при доход 18500 евро, за семейтво с пет деца и годишен доход до 20000 евро – 1200 евро, а при семейтво с шест и повече деца 1300 евро.
    Председателят на Конфедерацията на гръцките индустриалци Димитрис Даскалополос подкрепи извънредните мерки на правителството и в официално заявление, каза: “Индустиалните кръгове в страната са наясно с тежкото икономическо положение и са готови да подкрепят извънредните мерки, които ще спомогнат за излизането от социално–икономическия крах, в който се намираме в момента.”
    От министерството на финансите заявиха, че проектозакона ще влезе за гласуване в парламента на 7 ноември тази година.

Категории: извънреден данък за печливши корпорацииИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus