Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредното данъчно облагане ще съсипе пазара на недвижимите имоти

24 Ноември 2009 / 21:11:01  GRReporter
1680 прочитания

Кремена Куцуку

Адвокати, нотариуси и строителни предприемачи изразиха остро недоволство от данъчната политика на правителството. Те определиха положението с недвижимите имоти в страната като много лошо и призоваха управляващите да вземат спешни мерки.

Атинската адвокатска колегия, колегията на нотариусите, федерацията на собствениците на недвижими имоти, посредници и строителни предприемачи призоваха правителството да преразгледа въпроса с налагането на извънредния данък върху недвижимите имоти. Председателят на Атинската адвокатска колегия Димитрис Паксинос определи като противоконституционно извънредното данъчно облагане.

Промените в облагането на прехвърлянето на имотите и успоредното налагане на данък върху собствеността много скоро ще затруднят собствениците и те няма да могат да плащат задълженията си, предвиждат от колегията на нотариусите. Промените в данъчната система, които планира правителството, ще рефлектират и върху цените на имотите и потърпевши ще са всички граждани и предприятията от този бранш. Очакват се сериозни последствия за строителството, търговията и икономиката като цяло.

Председателят на колегията на нотариусите Константинос Влахакис заяви, че не трябва вече да се изготвят законопроекти без те да се обсъждат предварително с компетентните органи. Преди изборите ПАСОК обеща, че ще съгласува с тях законопроектите и след това ще ги предлага за гласуване, но досега консултации не са се състояли.

От своя страна председателят на федерацията на собствениците на имоти Стратос Парадияс каза, че правото на собственост е международно признато човешко право и държавата е длъжна да го защитава, а не да го „преследва”. Според собствениците на имоти днешните финансови нужди и известната слабост на данъчния механизъм да се справи с гражданите, укриващи данъци, са станали причина правителството да наложи тежки мерки избирателно само върху собствениците на недвижими имоти.

През последните две години се отбелязва значителен спад на покупките и продажбите на имоти в Гърция. За 2008 г той е от порядъка на 40 %, а за тази година – 30%. Гърците все по-често насочват инвестициите и влоговете си към чужбина и офшорни компании.

Категории: ПолитикаИкономикаПазаринедвижими имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus